Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i šefu uprave direktora MOL-a Zsoltu Hernádiju za primanje i davanje mita na najvišoj razini vezano za kontrolu nad INA-om. Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe USKOK-a i dvojice optuženika te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu, donesenu u prosincu 2019.. Time je postala pravomoćna presuda kojom je Sanader proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela primanje mita, a Hernadi za počinjenje kaznenog djela davanje mita. 

Sanaderu je dosuđeno šest, a Hernadiju, kojem je suđeno u odsutnosti, dvije godine zatvora. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti, stoji u presudi. 

Plinski ugovor

"Osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na trgovačko društvo - domaću naftnu kompaniju (u kojem Republika Hrvatska ima vlasnički udio). Tim izmjenama ugovora trebalo se omogućiti stranom trgovačkom društvu prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije (INA-e) koji će u cijelosti preuzeti Republika Hrvatska. Prvi optuženik, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao je da Vlada Republike Hrvatske zaključi takve ugovore. Ugovorima su prihvaćeni zahtjevi stranog trgovačkog društva koji su postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora. Drugi optuženik je kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10 milijuna eura prvom optuženiku. Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu. Na taj način trgovačkom društvu je 2009. uplaćeno pet milijuna eura što se trebalo isplatiti prvom optuženiku nakon određenog vremena. Do uplate druge polovice iznosa mita nije došlo", stoji u danas objavljenoj presudi koja konstatira da je sanaderu u cilju bilo osobno bogaćenje. 

Sanaderovi i Hernadijevi odvjetnici najavljuju tužbu Ustavnom sudu, nezadovoljni presudom.

Znimljivo je da je presuda donesena na sjednici 6. i 7. srpnja ovoga ljeta, a objavljena je tek danas. Prva presuda za isto koruptivno djelo ukinuta je 2015. odlukom Ustavnog suda i zatim je održano drugo suđenje. Prije čak pet godina na Božić premijer Andrej Plenković je najavio da će država vratiti kontrolu nad INA-om, no od toga do danas nema ništa. Još početkom godine ministar Ćorić je rekao da se s MOL-om pregovara i da bi se do ljeta trebalo znati "u kojem smjeru se ide" - otkup MOL-ovih dionica ili ne, no do danas smo izgleda bez smjera. O pregovorima s MOL-om javnost nije informirana ni na koji način.