Tvrtka Adnet iz Zagreba, koja razvija softver u području energetike, i partner na projektu 'Napredno upravljanje energetskom mrežom uz pomoć podataka sustava Kopernik' - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), nedavno su potpisali ugovor s Europskom svemirskom agencijom - ESA. 

Radi se o prvom ESA-inom natječaju za financiranje namijenjenom hrvatskim tvrtkama, a predmet ugovora vrijednog 118.727 eura je inovativno korištenje podataka koje prikupljaju ESA-ini sateliti. Ukratko, sustav bi operatorima elektroenergetskih sustava trebao omogućiti izvođenje simulacija tijekom planiranja rada EES-a, potpomognutih podacima sa satelita, a sve kako bi osigurali visoku razinu kvalitete isporuke električne energije i pouzdan rad elektroenergetske mreže. 

Projekt Napredno upravljanje energetskom mrežom uz pomoć podataka sustava Kopernik obuhvaća i nadogradnju postojećih sustava za upravljanje prijenosnom i distribucijskom elektroenergetskom mrežom kako bi se dobila mogućnost ranog upozoravanja u slučaju povećane opasnosti od požara.

 

Atmosferska pražnjenja 

Postojeći sustavi koje su razvili Adnet i FER obuhvaćaju sustav za nadzor i upravljanje energetskom mrežom, sustav za upravljanje podacima meteoroloških stanica i sustav za lociranje atmosferskih pražnjenja. 

Nove unaprijeđene inačice koristit će podatke o vlažnosti i pokrovu tla, stanju vegetacije i suše za napredniji izračun indeksa opasnosti o požara. 

Povrh navedenog, podaci će omogućiti bolju pripremu i bržu reakciju na potencijalne kvarove, smanjenje rizika nestanka napajanja dijelova elektroenergetske mreže te bolje planiranje razvoja energetske mreže analizom povijesnih podataka.

 

Dodana vrijednost 

"Ideja za projekt rezultat je suradnje Adneta i FER-a tijekom ranijih projekata iz područja energetike. Nakon što je objavljen natječaj Europske svemirske agencije pristupili smo izradi projektnog prijedloga te nakon uspješnog evaluacijskog postupka dobili odobrenje za financiranje projekta. S obzirom na to da je u Adnetu ovo prvi projekte s ESA-om, vidimo veliki potencijal za daljnji razvoj, kao i odličnu priliku da se upoznamo s posebnostima procesa realizacije takvih projekata. Također je bitno spomenuti kako će, prema našim informacijama, ovo biti prvi slučaj da se podaci sa sustava Kopernik koriste u sustavima za upravljanje elektroenergetskom mrežom", rekao je tehnički direktor tvrtke Adnet Boris Golub

"Ovaj projekt otvara potpuno novo područje primjene našeg istraživačkog rada u partnerstvu s Adnetom i predstavlja neprocjenjivo iskustvo te donosi novu dodanu vrijednost u pripremi i provedbi projekata. Višegodišnje iskustvo u radu s geoinformacijskim sustavima u projektu ćemo nadograditi s praktičnom primjenom svemirske tehnologije i podataka sa satelita i primijeniti ih u obrazovnom procesu na FER-u. Tako ćemo naše studente pripremiti za nove poslovne prilike koje će pružiti svemirski program Europske unije, projekti Europske svemirske agencije i Agencije EU-a za svemirski program", izjavio je prof.dr.sc. Davor Škrlec sa Zavoda za visoki napon i energetiku FER-a.