Ministar energetike Saudijske Arabije u ponedjeljak je izjavio da ta zemlja želi početi s obogaćivanjem urana za svoj nuklearni energetski program, čime stvara potencijal za komplicirane razgovore s SAD-om oko atomskog pakta i uloge američkih kompanija. Obogaćivanje urana bila je prekretnica u odnosima sa Sjedinjenim Državama, posebno nakon što je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman lani izjavio da će sunitsko-muslimansko kraljevstvo razviti nuklearno oružje ako to učini Iran. 

Arabija kaže da želi koristiti nuklearnu energiju za diverzifikaciju svog energetskog miksa, ali obogaćivanje otvara i mogućnost vojne upotrebe urana. "S tim postupamo oprezno ... eksperimentiramo s dva nuklearna reaktora", rekao je princ Abdulaziz bin Salman, govoreći o planu za raspisivanje natječaja za prva dva nuklearna reaktora. 

Kraljevstvo je željelo nastaviti s cijelim ciklusom nuklearnog programa, uključujući proizvodnju i obogaćivanje urana za atomsko gorivo, rekao je na konferenciji u Abu Dabiju. Natječaj se očekuje 2020. godine, a američke, ruske, južnokorejske, kineske i francuske tvrtke sudjelovale su u preliminarnim razgovorima o projektu vrijednom više milijardi dolara, objavio je Reuters.