Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je početkom ovog tjedna zabrinutost zbog "globalne renesanse energije iz fosilnih goriva" koja je posljedica nestašice plina uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu. 

"Nitko ne može biti sretan zbog činjenice da raste udio električne energije proizvedene iz ugljena, pa tako ni mi", izjavio je u ponedjeljak na Petersberškom klimatskom dijalogu u Berlinu. 

Njemačka Savezna vlada nedavno je odobrila veće korištenje termoelektrana na ugljen zbog pada dotoka plina iz Rusije. 

"Zbog toga je još bitnije da budemo potpuno jasni: to je strogo ograničena privremena hitna mjera koja neće štetiti našim klimatskim ciljevima", rekao je, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

 

Protiv nove ovisnosti 

On je dodao kako se to odnosi i na ulaganja u plinsku infrastrukturu, kao što su novi LNG terminali koje Njemačka gradi zbog uvoz plina. A to mora biti u skladu s ciljem da u budućnosti postanemo ugljično neutralni, i Njemačka i svijet, istaknuo je. 

"Konkretno, to znači da ne stvaramo novu, dugoročnu ovisnost o fosilnim izvorima energije – ni kod nas, a ni u zemljama proizvođačima", napomenuo je. 

Petersberški klimatski dijalog ključan je za utiranje puta Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2022., poznatijoj kao COP27, koja se održava u egipatskom gradu Sharm el-Sheikhu u studenom.