"Energetska tranzicija koju započinjemo je ne samo energetsko i gospodarsko, već i prvorazredno socijalno i političko pitanje. Važnost energije za gospodarsku aktivnost i ekonomski rast je neupitna. Za očekivati je da energetski sektor bude glavni motor investicijskog razvoja Hrvatske s nizom projekata koji će dolaziti ne samo iz javnih tvrtki, nego i iz privatnog sektora. Stoga je od velike važnosti imati kvalitetnu energetsku strategiju koju će pratiti u svom napretku", rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac povodom jučerašnjega otvorenja Summita energetske demokracije, koji se od 10. do 12. travnja održava u Puli i koji je okupio više od 400 sudionika iz čak 14 zemalja. 

Porezna politika 

Pojam energetske demokracije podrazumijeva najvišu razinu odgovornosti i suodgovornosti za budućnost planeta, putem energetskih politika, tehnološkog razvoja, međunarodne i regionalne suradnje te hrabrosti i vizije u iskoracima. 
"Ne smije svatko živjeti u svom segmentu. Zadatak države jest da upravlja procesom, a porezna politika mora biti usklađena s politikom cijena naknada. Krajnji korisnik, odnosno kupac energije nikako ne smije biti žrtva", rekao je predsjednik skupa SED 2019 Goran Granić
Summit obuhvaća širi regionalni kontekst složenosti energetskog sektora i sigurnosti opskrbe, s posebnim fokusom na raspravu o prioritetima energetske politike RH do 2030., s pogledom na 2050. godinu. Neke od ključnih tema summita su problematika institucionalnog okvira u energetskom sektoru, provedba kratkoročnih sektorskih mjera radi pokretanja gospodarskog rasta, pokretanje srednjoročnih i dugoročnih mjera u pojedinim energetskim podsektorima i promoviranje napredne energetske mreže, priopćeno je iz HGK

Prirodni plin u Sredozemlju 

Konzulica u Veleposlanstvu Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ortal Elbaz istaknula je kako je Izrael, inače zemlja partner energetskoga summita, nekada bio uvoznik energije, a kako je danas situacija drugačija zbog pronalaska izvora prirodnog plina u Sredozemlju. Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog energetskog društva i Hrvatske gospodarske komore. Partneri projekta su HEP, INA, PPD/ENNA i ostali vodeći dionici energetskog sektora u Hrvatskoj: Hrvatski operater tržišta energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Končar, Plinaro, Siemens, Hrvatska burza električne energije (Cropex), Agencija za ugljikovodike, Renault/Nissan, Vermillion, Pliva i Turistička zajednica grada Pule.