Devet godina nakon što je otišao iz Libije Shell razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-plinskih polja kao i projekta fotonaponske elektrane. Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Shell polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak. Shell je objavio strategiju u kojoj navodi da će im trebati novi projekti kako bi osigurali postojeću razinu rezervi ugljikovodika, pošto su zalihe u postojećim naftnim i plinskim poljima rapidno pale zbog usporenih bušaćih aktivnosti, objavio je Reuters. 

Plan u Libiji dogovoren je s Nacionalnom naftnom kompanijom (NOC), a podrazumijeva istraživanja u većem broju blokova kod Sirte i bazena Ghadames, kao i na moru kod Cyrenaice. Shell predlaže i razvoj starijih polja u bazenu Murzuq kao i nova polja u bloku Ain Jarbi. Također, tu je i plan gradnje sunčane elektrane kod Sirte. Plan bi trebao biti odobren u predstojećim mjesecima. Shell namjerava pomoći libijskoj naftnoj kompaniji u iskorištavanju plina koji se dobiva prilikom pridobivanja nafte, a sada se spaljuje na baklji. Također, u planu je razvoj terminala u mediteranskim lukama Es Sidr i Ras Lanuf. Pridobivi ugljikovodici trebali bi biti ponuđeni na međunarodnom tržištu, stoji u prijedlogu plana koji je vidio Reuters. 

U kompanijinoj strategiji je smanjivanje pridobivanja ugljikovodika do 2% godišnje do 2030. ta 25-postotni rast ulaganja u obnovljivce i niskougljične tehnologije do 2025. U Libiji su prisutni TotalEnergies, taijanski ENI i ConocoPhillips