Shell je danas najavio da će otpisati između 4 i 5 milijardi dolara vrijednosti svoje imovine nakon povlačenja iz Rusije, objavio je CNBC. Objava od četvrtka nudi prvi uvid u potencijalni financijski utjecaj odlaska iz Rusije na zapadne naftne velike kompanije. „Za rezultate prvog tromjesečja 2022. očekuje se da će učinak umanjenja dugotrajne imovine i dodatnih troškova (npr. otpisi potraživanja, očekivani kreditni gubici i opterećujući ugovori) koji se odnose na aktivnosti u Rusiji nakon oporezivanja biti 4 do 5 USD milijardi”, objavio je Shell, koji očekuje da će ovi troškovi biti identificirani i stoga neće utjecati na prilagođenu zaradu.
 
Shell je ranije procijenio da će otpisi u Rusiji dosegnuti 3,4 milijarde dolara. Daljnji detalji o utjecaju aktualnih događaja u Ukrajini bit će navedeni u Shellovom izvješću o zaradi za prvo tromjesečje 5. svibnja, priopćila je tvrtka. Shell je bio prisiljen ispričati se 8. ožujka zbog kupnje pošiljke ruske nafte sa velikim popustom dva tjedna nakon ruske invazije. 

Nakon toga je objavila da se povlači iz svog sudjelovanja u svim naftnim proizvodima iz Rusije, kao i iz joint-ventureaa s Gazpromom. Shell je objavio i da će mu biti ugrožena likvidnost radi odljeva obrtnog kapitala od oko sedam milijardi USD, zbog promjene vrijednosti zaliha nafte i plina, što će negativno utjecati na novčani tok od siječnja do ožujka. Naime, značajna količina Shellovih zaliha ugljikovodika upravo je u Rusiji. Naftna kompanija očekuje veće prihode od nafte i trgovine LNG-jem.