Unatoč činjenici da je svjetsko tržište nafte i dalje krhko jer trpi posljedice zastoja u svjetskom gospodarstvu zbog mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, kraj prve polovice 2020. godine naftašima ipak daje razloge za optimizam. Naime, cijene nafte ipak su se donekle oporavile. 


Pad proizvodnje i potražnje

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), pad potražnje za naftom u prvom dijelu 2020. godine ipak je bio nešto manji od očekivanja. S druge strane, rekordno smanjenje proizvodnje nafte u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i još nekoliko važnih proizvođača (tzv. OPEC+) uzrokovali su značajan padu globalne proizvodnje u svibnju 2020. godine za čak 12 mil. bbl/d. Zbog toga su i čelnici skupine OPEC+ početkom lipnja 2020. godine odlučili dodatno smanjiti proizvodnju u srpnju i to na povijesno najniže razine od oko 10 mil. bbl/d.

Ipak, do povećane potražnje za naftom je došlo kako su popuštane mjere za suzbijanje pandemije pa je, primjerice, potražnja u Kini u travnju bila gotovo na razini travnja 2019. godine. Istodobno je i u Indiji ostvaren značajan skok potražnje. Ipak, IEA očekuje da će potražnja za naftom u 2020. pasti za 8,1 mil. bbl/d, što je najveći pad u povijesti, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak za 5,7 mil. bbl/d u 2021. godini. Uz to, zbog smanjenja potražnje za gorivom za zrakoplove, takvi negativni utjecaji na ukupnu potražnju za naftom i naftnim derivatima potrajat će najmanje do 2022. godine. 


Ipak blagi oporavak

Globalna ponuda nafte bi se do kraja 2020. godine trebala smanjiti za čak 7,2 mil. bbl/d, dok se za 2021. očekuje skroman oporavak, za 1,8 mil. bbl/d i to uz pretpostavku da će se skupina OPEC+ držati dogovorenih iznosa smanjenja proizvodnje. S druge strane, nedavan porast cijena nafte tipa WTI na američkom tržištu, koje su preskočile razinu od 40 USD/bbl nije dovoljan za značajnije povećanje američke proizvodnje, za koju se procjenjuje da je u lipnju 2020. godine pala na 10,5 mil. bbl/d. U međuvremenu bi velike zalihe sirove nafte i naftnih derivata trebale ograničavati prostor proizvođačima u mnogim zemljama za prodaju većih kolličina rafinerijama. Tako su u SAD-u, prema podacima Uprave za informiranje u energetici (EIA), zalihe nafte i derivata povećane za oko 1 mil. bbbl/d od početka 2020. godine i sada su na najvišim razinama u povijesti. 

Unatoč svemu tome, do kraja godine se očekuje blagi oporavak cijena sirove nafte. Tako bi prosječna cijena nafte tipa Brent, koja je referentna za europsko tržište, u 2020. godini mogla biti na razini 42 USD/bbl, što bi se u 2021. trebalo povisiti na prosječno 55 USD/bbl, izvijestila su RBA istraživanja.