Cijene ugljika u utorak 4. svibnja dosegle su rekordnih 50 eura po toni, no kemijska industrija upozorava da su potrebne dodatne mjere za potporu transformaciji u "neto-nula" ekonomiju. Industrija smatra da ETS sustav neće biti dovoljan. "ETS nije dovoljan. Trebaju nam ugovori za razliku (Contracts for diference-CFD)", rekla je Brigitta Huckstein iz BASF-a, najvećeg svjetskog proizvođača kemikalija, govoreći na webinaru 5. svibnja, kojeg je organiziralo Europsko vijeće za kemijsku industriju (CEFIC). 

Ugovori za razliku kad je riječ o ugljiku financijski su instrument koji jamči povrat na ugljično neutralna ulaganja. Isplata je namijenjena pokrivanju razlike između dodanih troškova ugljične neutralnosti i cijene CO2 prema Shemi trgovanja emisijama (EU ETS). Ako cijene ugljika rastu, plaćanja tvrtkama opadaju. Obuhvaćene industrije mogu čak biti obvezne platiti regulatorima ako cijene ugljika prelaze zadanu cijenu. 

Kako funkcionira CDF?

Na ovaj način, industrija ograničava svoju izloženost nestabilnosti cijena ugljika uz pomoć regulatora. Kao rezultat toga, poduzeća bi bila sigurnija u svom planiranju i spremnija ulagati u ugljično neutralnu tehnologiju. Naime, jedna od najvećih razlika između trgovanja CFD-om i tradicionalnog ulaganja je ta što ne posjedujete imovinu. Umjesto toga, CFD odražava cijenu predmetne imovine, a umjesto da kupite tu imovinu, možete nagađati kako se cijena te imovine može promijeniti, te se dobiva prilika za dobit ako se tržište kreće gore ili dolje. Pored kemijske industrije, čeličane se također potencijalni vodeći korisnici CFD ugovora za ugljik.

Europska komisija možda je poslušala neke od tih poziva, piše Euractiv. U ažuriranju industrijske politike EU objavljenom u srijedu 5. svibnja, izvršna vlast EU obećala je "razmotriti europski pristup ugovorima o ugljiku radi razlike u prijedlogu revidirane Direktive o sustavu trgovanja emisijama" koji bi trebao biti postavljen ovog ljeta. U tijeku su razmatranja o provedbi ovih ugovora o ugljiku radi razlike, prema Antoineu Colombaniju iz kabineta šefa EU Green Deala Fransa Timmermansa

Njemačka predvodi

O njima se raspravlja u kontekstu "očuvanja jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu", rekao je Colombani. No, upozorio je da bi se ubrzanom provedbom zemalja EU moglo prekršiti pravila o državnoj potpori. Iako se Europska komisija još nije obvezala na CFD, neke zemlje EU manje oklijevaju. Njemačka strategija održivog financiranja, objavljena 5. svibnja, izričito spominje pilot program ugljičnih ugovora za razliku kao sredstvo kojim se energetski intenzivnim industrijama u zemlji omogućuje prelazak na klimatsku neutralnost. 

Ugovori o razlikama moraju se što prije uvesti na razini EU-a, smatra njemački think-tank Agora Energiewende. Jer, cijene ugljika nisu dovoljne da omoguće i smanje rizik u prvi val ulaganja u ključne klimatski neutralne tehnologije koje će Europi pomoći da postigne svoje klimatske ciljeve. A delegiranje tog pitanja na razinu EU može koštati dragocjeno vrijeme, upozorio je. "Moramo biti oprezni pri plaćanju dodatnih troškova, ali ne previše i stoga narušavanju unutarnjeg tržišta", rekao je Oliver Sartor iz Agora Energiewende, dodajući da bi smjernice o državnim potporama i smjernice Komisije mogle pomoći u sprečavanju toga.