Hrvatska će zbog pritiska Europske komisije morati mijenjati neke dijelove svog zakonodavstva i prije nego što je planirala, a to će olakšati i pojeftiniti uvoz naftnih derivata. Uvoznici naftnih derivata dužni su ih, prema sadašnjem zakonodavstvu, prije puštanja na maloprodajno tržište prethodno skladištiti u Hrvatskoj, što znači da gorivo ne može direktno iz cisterni na benzinske crpke. To je naravno uvoznicima koji su morali plaćati skladištenje povećavalo troškove. Vladin je plan bio ukinuti takva pravila od početka srpnja sljedeće godine kad Hrvatska postane članica EU, no morat će to učiniti nešto ranije jer uvoznici iz zemlja EU nisu željeli čekati još godinu dana, pa su se žalili Komisiji. 

Prema informacijama iz Vlade na ukidanju takvih pravila najviše su inzistirali Slovenci odnosno njihova tvrtka Petrol. Rezultat će biti izmjena Uredbe o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom koja propisuje skladištenje naftnih derivata kod uvoza. To su nam potvrdili i u Europskoj komisiji i u Vladi. Iz Ureda glasnogovornika Europske komisije odgovaraju da su »zaprimili pritužbe i da su ih njihove službe utvrdile kako Uredba nije u skladu s europskom pravnom stečevinom«. Otkrivaju i da su o tome razgovarali s hrvatskim vlastima i da imaju informaciju da će to pitanje biti riješeno u trećem kvartalu ove godine. Napominju i da je to pitanje spomenuto u proljetnom izvješću o monitoringu. U tom izvješću stoji pak da s obzirom na slobodu kretanja roba Hrvatska mora uskladiti svoje zakonodavstvo kad je u pitanju skladištenje naftnih derivata kod uvoza, jer ta mjera predstavlja ograničenje kojim se krši pravna stečevina EU. 

Sugovornici iz Vlade napominju da je je plan bio ukidanje uredbe tek s datumom ulaska u EU. No, otkrivaju da se uvoznici, pogotovu oni iz Slovenije nisu mogli strpjeti do tog datuma i da su susjedi inzistirali na ranijim izmjenama. Slovenci vode računa, napominje naš izvor, o svom i najsitnijem interesu što je njihovo pravo, a samo je bonus dodaje u šali, ako pri tome i na najmanjem detalju mogu još malo »gnjaviti« Hrvatsku. Iz Petrola su izbjegli direktno odgovoriti na pitanje jesu li zatražili izmjene uredbe i jesu li baš oni EK upoznali s tim problemom. – Poduzeće Petrol, u skladu s uredbom, koja je na snazi u Hrvatskoj, dužno je skladištiti naftne derivate u RH, što povećava troškove logistike. Spomenuta uredba nije u skladu s europskim zakonodavstvom jer ograničava jednu od četiri sloboda koje vrijede za jedinstveno tržište EU, odgovaraju iz te iz te tvrtke. Dodaju da će ulazak Hrvatske u EU donijet liberalizaciju u različitim segmentima energetskog tržišta, što će im omogućiti postupnu prisutnost na Hrvatskom tržištu sa svim energetskim proizvodima i uslugama koje ima u Sloveniji, pa u tome smislu, ulazak Hrvatske u EU ocjenjuju pozitivno. 

U OMV-u Hrvatska su još manje raspoloženi govoriti o tom pitanju jer je kako kažu njihova politika da takve teme ne komentiraju. U Ini, koja je bila u prednosti zbog te uredbe, poručuju da podržavaju »rješenja koja osiguravaju jednake šanse svim sudionicima na tržištu te konkurentne proizvode potrošačima uz najvišu razinu sigurnosti opskrbe«. Nisu odgovorili na pitanje jesu li možda oni nekom od uvoznika iznajmljivali skladišta i pod kojim uvjetima. U Vladi ističu da Uredba prije desetak godina nije donesena kako bi se u povoljniji položaj stavila Ina, nego kako bi se tržište zaštitilo od šverca, odnosno kako bi se pri uvozu kontrolirala i količina i kvaliteta naftnih derivata.