Ministar infrastrukture Jernej Vrtnovec i državni tajnik Blaž Košorok govorili su o početnim točkama za slovenskog koncepta energije o budućnosti slovenske energije. U tom smislu, privučeno je mnogo pozornosti izlasku Slovenije iz energetike bazirane na ugljenu, koja je, prema riječima ministra, treba biti usvojena ove godine: "U završnoj fazi je međuresorna koordinacija, nacionalne strategije koja predviđa da će Slovenija napustiti industriju ugljena u 2033. godine. S odlukom Vlade Slovenija će se pridružiti velikoj većini država članica Europske unije, koje su već usvojile odluku. U ovom trenutku je presudno odrediti godišnjicu izlaza iz ugljena, jer se obvezuje ispunjavanju ekoloških obveza Europskoj uniji i Zelenog sporazuma, jer određivanje godine dopušta apsorpciju europskih fondova za gospodarsko restrukturiranje, inače se oni gube. Strategija je samo početak rada ili ključna politička orijentacija, a provedba ciljeva Strategije bit će dugotrajan proces", rekao je ministar Vrtnovec. 

Temelj su fondovi EU

Strategija za ekonomsko restrukturiranje Savinjsko-Šaleška regije temeljila se na dobivanju 235 milijuna europskih fondova iz Europskog fonda za fer tranziciju i konačnu ulaganje od milijardu eura za sveobuhvatno restrukturiranje gospodarstva. Na taj način, cilj ministarstva je brinuti se za svakog zaposlenika, čime se sprječava negativne društvene i ekonomske posljedice zatvaranja rudnika u Velenju. 

Državni tajnik Blaž Košurok naglasio je u raspravi da slovenski energetski sektor još nije bio u tom položaju: "Pouzdana i učinkovita opskrba električnom energijom je ključna za Sloveniju. Sa svim dionicima bit će potrebno zaključiti društveni sporazum o budućnosti slovenske energije. Koncept energetike Slovenije ne bi trebao biti samo zbirka želja i mrtvih slova na papiru. " 

Budućnost NE Krško

Ministar je rekao da se odluka o eventualnoj gradnji novog bloka NE Krško može izdati temljem nove klimatske strategije koja će biti uskoro donesena u parlamentu. Aktivnosti na gradnji skladišta suhog radioaktivnog istrošenog goriva u Vrbini napreduju prema planu, što je ključni preduvjet za osiguranje produljenja rada NE Krško, objavio je Naš stik.