Slovenija će prestati koristiti ugljen za proizvodnju električne energije do 2033. u skladu s nacionalnom Strategijom za postupno ukidanje ugljena i restrukturiranje ugljenih regija koju je vlada usvojila u četvrtak. To je jedna od posljednjih zemalja EU koja je to učinila. Potvrda vremenskog okvira postupnog ukidanja ugljena omogućuje Sloveniji da izvuče gotovo 250 milijuna eura iz EU-ovog Fonda za pravednu tranziciju, koji će se koristiti u dvije ugljene regije u zemlji: Savinja-Šalek, gdje se nalazi jedina termoelektrana na ugljen i aktivni rudnik ugljena, i Zasavje koje više nema aktivnih rudnika ni termoelektrana. 

Konačna potvrda godine izlaska ugljena dolazi nakon mjeseci opsežnih konzultacija s dionicima i lokalnim zajednicama. Termoelektrana na ugljen u Šoštanju i rudnik ugljena u susjednom Velenju, kojima upravlja državna elektroprivreda, lobirali su da se pomakne godina izlaska ugljena, no čini se da su sada prihvatili rok. U velenjskom rudniku kažu da je planom predviđeno da će radna mjesta biti sačuvana još najmanje dvadesetak godina, budući da se procjenjuje da će radovi na zatvaranju rudnika trajati 15 godina nakon prestanka iskopavanja ugljena. 

Sudbina TE Šoštanj

Iz tvrtke koja upravlja termoelektranom Šoštanj poručili su da im “očuvanje energetske lokacije, znanja i tehnologije u Šalečkoj dolini omogućuje daljnji razvoj i implementaciju novih tehnologija”, javlja državna agencija STA. Neslužbena izvješća pokazuju da TE Šoštanj, koji čini oko trećinu proizvodnje električne energije u zemlji, neće odmah ugasiti nakon prestanka proizvodnje ugljena, već će prijeći s lignita na prirodni plin

Neke procjene sugeriraju da bi postrojenje s gubitkom, u kojem je nova jedinica otvorena 2016. po cijeni od gotovo 1,5 milijardi eura, možda morala prekinuti proizvodnju ugljena prije 2033. zbog visoke cijene emisijskih kupona. To je također bila točka koju su postavile ekološke organizacije, koje su se zalagale za 2030. kao godinu izlaska. 

Pretpostavljamo da će se Šoštanj morati ugasiti do 2030. godine zbog ambicioznije energetske politike EU-a i financija elektrane”, komentirala je eko udruga Focus. Focus također vidi prostor za promjenu datuma izlaska ugljena u nadolazećim godinama. Rečeno je da je Slovenija jedna od samo šest zemalja s datumom izlaska ugljena nakon 2030. i da je jedna od njih, Njemačka, već najavila da će revidirati svoj plan.