Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prošli tjedan posjetili su energetsku tvrtku Holding Slovenske Elektrarne (HSE) te obišli termoelektranu (TE) Šoštanj. 

Ta je termoelektrana izgrađena sredinom prošlog stoljeća i nekad je imala šest blokova. Danas su u pogonu dva, a do kraja ove godine očekuje se isključenje bloka V snage 350 MW. On će biti konzerviran te, po potrebi, spreman za ponovni ulazak u pogon. 

Snaga bloka VI je pak 600 MW, a on je pušten u rad 2014/15. godine. Cijena njegove gradnje uvelike je premašila milijardu eura. 

Prema planu HSE-a, TE Šoštanj bi trebala raditi do 2049., a slovenska vlada traži da se postrojenje isključi iz pogona najkasnije do 2033. godine. Stoga su u tijeku pregovori, a u HSE-u se nadaju da će uspjeti pomaknuti rok barem do 2040. godine.

 

Ekološka rekonstrukcija 

Kada je riječ o alternativama u slučaju gašenja termoelektrane, u Sloveniji se razmatra gradnja novog nuklearnog bloka u Krškom, a ozbiljno se analiziraju i učinci mogućeg uvođenja plina, javlja EPCG. Ono što olakšava slovenski, kao i položaj tvrtke HSE u kontekstu traganja za alternativnim rješenjima je činjenica da Slovenija kroz Austriju već ima pristup plinovodima iz Rusije i Alžira. Također, u sklopu TE Šoštanj već postoje dva plinska agregata, svaki snage 42 MW. 

Vodstvo TE Šoštanj procjenjuje kako modernizacija i rekonstrukcija koja bi dovela do smanjenja štetnih emisija u zrak omogućava da objekti koji koriste ugljen nastave s radom. 

Razmjena ideja, informacija i iskustava s kolegama iz Slovenije od velike su koristi i za buduće projekte EPCG-a, posebice u kontekstu ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, tj. budućih odluka oko tog postrojenja koje ima posebnu važnost za elektroenergetsku stabilnost i crnogorsko gospodarstvo.