Bloomberg naziva Španjolsku "kanarincem u rudniku", kad je riječ o energetskoj krizi. Naime, španjolske krizne mjere, ne pokazuju se učinkovitima za ekonomiju na dereguliranom tržištu. Jer, čak 75% tamošnje potražnje za energijom pokriva se preko fiksnih ugovornih cijena, pa će mjere koje je uvela država prebaciti trošak krize na kupce koji joj prije nisu bili izloženi. Španjolska je ranjiva jer nema plinovode, već glavninu plina dobavlja preko LNG terminala i iz Afrike, dobavljajući iz uvoza 75% plina, po čemu je druga EU ekonomija po energetskoj ovisnosti. 

Naime, znajući koliko je ranjiva, Španjolska je započela svoju borbu za ublažavanje utjecaja povećanja cijena prirodnog plina i ograničenih zaliha već u lipnju, stavljajući privremeno smanjenje poreza kako bi smanjila potrošačke račune za plin. To nije učinilo ništa da spriječi skok cijena električne energije od ogromnih 11% u kolovozu i potakne španjolsku inflaciju na najvišu razinu u 13 godina.

Zatim se, vrativši se nakon ljetne stanke, sredinom rujna vlada namučila da uspostavi niz politika kroz izvršnu uredbu kojom je, između ostalog, nametnut neočekivani porez na komunalne usluge. Ponovno, rezultati su bili očajni: komunalci su izgubile milijarde tržišne vrijednosti, dok su cijene električne energije nastavile postavljati dnevne rekorde. Najveće kompanije, Endesa, Iberola i Natural Energy Group kažu da većinu energije prodaju dugoročnim ugovorima, koji bi trebali biti izuzeti od poreza. Kada im to nije uspjelo poslali su pismo industrijskim klijentima da će im revidirati ugovore. Čeličana Sidenor Aceros Epeciales je neki dan najavila prekid proizvodnje zbog visoke cijene energije. I nije jedina.

Povlačenje mjera

Implikacije za širu ekonomiju natjerale su premijera Sancheza da prošli četvrtak povuče mjere, rekavši da će ih trebati jako nijansirati. Njegova ministrica ekološke tranzicije Teresa Ribera, koja nadzire energetiku, misli slično. I Ribera i Sanchez rekli su da komunalna poduzeća koja nude cijene industrijskim korisnicima na istim razinama kao prije porast cijena plina neće biti pogođena novim nametima.

"Bez obzira na to koliko umanjili poreze, globalne cijene nastavljaju rasti, što ove mjere čini beskorisnima i gubite samo prihod", rekao je Juan Carlos Martinez, profesor ekonomije na Sveučilištu IE u Madridu. “Ova ili druge vlade nemaju mnogo prostora za borbu protiv visokih cijena. Stvari će se pogoršati. Struja će izgledati kao šala u usporedbi s plinom kad dođemo na zimu.” Državni tajnik Juan Gonzalez Barba poziva EU da čim prije raspravi ovu situaciju, te izražava jaku bojazan da će cijene energije i nakon zime ostati povišene, a ekonomija u problemu. Ideja o zajedničkoj dobavi plina ostala je samo to, ideja, javlja Euractiv.

Događaji u Španjolskoj lako će se moći preslikati i na neke druge članice, a energetsko siromaštvo bit će top tema.