Ministri zaduženi za energetiku iz zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i još nekoliko velikh proizvođača koji zajedno čine tzv. OPEC+ dogovorili su da dosadašnji sporazum o razinama proizvodnje nafte ostaje na snazi do kraja 2022. godine. Ipak, osnova razine proizvodne za neke zemlje se mijenja i te će zemlje, i u okvirima dosadašnjeg sporazuma, već od svibnja sljedeće godine moći proizvoditi više nafte. Radi se o pet zemalja: Rusiji, Iraku, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tako bi se osnova razine proizvodnje za Rusiju i Saudijsku Arabiju trebala povećati za 0,5 mil. bbl/d, odnosno na 11,5 mil. bbl/d, dok će se za UAE povećati za s 3,17 na 3,5 mil. bbl/d, a za Kuvajt za 0,15 mil. bbl/d. 


Rusija se na proljeće vraća na pretkriznu proizvodnju

Zbog porasta osnove razine proizvodnja Rusija će, čim se to dogodi u svibnju sljedeće godine, svoju proizvodnju nafte vratiti na razine iz pretkriznog razdoblja, izjavio je zamjenik ruskog premijera Aleksandr Novak. Uz to, postoji mogućnosti i da Rusija svoju proizvodnju poveća i u drugoj polovici 2022. godine. 

Očekuje se da će se zahvaljujući tom povećanju proizvodnje u ruski savezni proračun sliti dodatnih 5,4 mlrd. dolara u 2021. i 2022. godini. To će također omogućiti nastavak ulaganja u proizvodnju nafte i i plina, ali i nove narudžbe za proizvođače naftne opreme.


I Kazahstan povećava proizvodnju

U skladu s postignutim dogovorom, proizvodnju nafte će povećati i Kazahstan, u prosjeku za 16 000 bbl/d mjesečno. Naime, Kazahstanu je u okviru dogovora odobrena proizvodna kvota od 1,491 mil. bbl/d, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.