Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Gledec i Uprava Siemens Energyja u Hrvatskoj, koju predstavljaju predsjednik Uprave Boris Miljavac i članica Uprave Laura Musić, potpisali su Sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima. 

Cilj tog sporazuma je ostvarenje dugoročne znanstvene, tehničke i stručne suradnje na području istraživanja i razvoja, a posebice na projektima razvoja novih tehnologija u području istraživanja, razvoja i obrazovanja iz područja djelatnosti FER-a, pri čemu obje strane potvrđuju potrebu i spremnost za međusobnu stručnu i tehničku suradnju. 

Suradnja obuhvaća pripremu i realizaciju razvojno-istraživačkih i drugih projekata u zemlji i inozemstvu, koji su vezani za uvođenje novih tehnologija, kao i zajedničko prezentiranje i objavljivanje rezultata istraživanja, priopćeno je iz tvrtke Siemens Energy. Sporazum također uključuje zajedničke javne istupe u cilju širenja istine o znanstvenim i tehničkim spoznajama vezanim za realizaciju suradnje, kao i jačanja društvenog utjecaja djelatnosti, aktivnosti te druge oblike suradnje u ostvarivanju zajedničkih interesa.

 

Snažan ekosustav inovacija 

"FER je svjestan svoje važne uloge pokretača promjena u području visokih tehnologija. Naši studenti i istraživači su ono najbolje što Hrvatska ima, a gospodarstvo utemeljeno na znanju počiva na inovacijama koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja. Stoga vjerujemo da su upravo ovakve suradnje temelj za jačanje hrvatskog intelektualnog vlasništva i stvaranje dodane vrijednosti. Samo s partnerima iz gospodarstva, FER može zadržati vodeću ulogu generatora izgradnje snažnog ekosustava inovacija", izjavio je Gledec. 

"Za nas u Siemens Energyju Hrvatska suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva od iznimne je važnosti. Jasno je da globalno vodeće kompanije u energetskom sektoru poput naše moraju aktivno sudjelovati u razvoju znanosti i novih tehnologija, pri čemu su nam relevantne institucije visokog obrazovanja i znanstvenog djelovanja u Hrvatskoj prirodan partner, a Fakultet elektrotehnike i računarstva zasigurno je predvodnik razvoja znanosti i tehnologije. Zajednička potpora razvoju znanosti najbolji je način da osiguramo stabilnu energetsku budućnost", rekao je Miljavac.