Na sjednici Nacionalne koalicije za smanjenje energetskog siromaštva, koja je održana koncem proteklog tjedna u Beogradu, usvojen je prijedlog odrednice energetskog siromaštva, što je najvažniji korak za izradu i provedbu akcijskog plana

Prema usvojenoj odrednici, energetsko siromaštvo je stanje u kojem kućanstvo ne može osigurati dovoljnu količinu energije koja je nužna za zdrav i dostojanstven život tako da ne ugrožava druge osnovne životne potrebe kućanstva ili šire zajednice. 

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na toj sjednici je istaknula kako energetsko siromaštvo treba biti dio strateških dokumenata – strategije razvoja energetike i nacionalnog integriranog klimatskog i energetskog plana. "Također, dobro je što na ovom projektu surađuju i zajednički rade država i nevladine organizacije, međunarodni partneri, lokalne samouprave jer to je put koji će nam osigurati lakši nalazak rješenja", rekla je.

 

Zanimanje privatnog sektora 

Nadalje, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, ona je naglasila kako je potrebno osnovati radnu grupu koja će sudjelovati u utvrđivanju strateških dokumenata. Zatim, da je neophodna razmjena podataka, ponajprije između članova koalicije i Uprave za energetsku učinkovitost. 

K tomu, na sastanku se govorilo o izradi uredbe o energetski ugroženom kupcu, potrebi da se utvrdi akcijski plan za smanjenje energetskog siromaštva te financijskoj podršci mjerama za to smanjenje. 

Žarko Petrović, predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), rekao je kako je UNDP izradio studiju koja pokazuje veliko zanimanje privatnog sektora za smanjenjem potrošnje energije, što će također pridonijeti smanjenju energetskog siromaštva. 

Inače, na tom sastanku se moglo čuti i nešto više o projektima i mjerama koje provodi Ministarstvo, što bi trebalo pridonijeti smanjenju energetskog siromaštva – korištenju obnovljivih izvora, posebice sunčanih elektrana, usvajanju uredbe o kupcu-proizvođaču, kao i povećanju energetske učinkovitosti.