Srpski operator elektroprijenosnog sustava Elektromreža Srbije (EMS) kupio je dodatnih 5% dionica crnogorskog operatora CGES. Transakcija je provedena na crnogorskoj burzi Montenegroberza, pri čemu su kupovane dionice malih dioničara. Sve je to provedeno u skladu s odlukom srpske vlade, a njime je EMS postao vlasnik ukupno 15% dionica CGES-a.

Taj postupak polaganog preuzimanja CGES-a započeo je još u prosincu 2015. godine. U ekonomskom i poslovnom smislu EMS to smatra opravdanim ulaganjem jer se radi o tvrtki koja obavlja istovrsnu djelatnost, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta.

Istodobno, EMS intenzivno radi na jačanju elektroprijenosnog sustava u Srbiji, a posebice interkonekcija. Tako se u Srbiji provodi strateški značajan projekt Transbalkanski koridor, a njegov sastavni dio je i podmorski dalekovod Monita između Crne Gore i Italije. Upravo stoga je polagano preuzimanje CGES-a dio strateškog oprjedeljenja za aktivno sudjelovanje u jačanju paneuropske povezanosti i u stvaranju i jačanju osnove za razvoj europskog tržišta električne energije, objavio je EMS.