Srpski EPS je 31. siječnja jednokratno podigao cijenu struje za skoro 70% za kupce na visokom naponu, samo mjesec dana nakon liberalizacije tržišta za tu kategoriju, i odmah je izgubio kompaniju Messer, koja troši oko 5% od ukupne potrošnje svih kupaca na otvorenom tržištu. Messer je zaključio ugovor o opskrbi sa slovenskim trgovcem GEN-I-jem, nakon što je zajedno sa sedam najvećih kupaca bezuspješno pokušavao da dođe do kompromisa sa EPS-om. 
"Tijekom dva meseca, naša kompanija i nekoliko drugih velikih kupaca, pokušali su objasniti koje će ekstremno negativne posledice ovakvo poskupljenje imati na ostatak industrije. Ipak, nakon nekoliko sastanaka sa rukovodstvom EPS-a i predstavnicima Ministarstva energetike, rekli smo da bi bilo razumnije da struja poskupljuje u nekoliko koraka. Ponuda Gen-I, koja uključuje prekogranični transport energije i njihovu proviziju, bila je niža, iako je ta tvrtka trgovac, a ne proizvođač struje. Tako dramatično poskupljenje industrija ne može podnijeti. To je katastrofa za nas i naše kupce, koji su ionako u teškoj situaciji. Ponekad pomislim da mali ostaci zdrave industrije i biznisa ovde svima smetaju, i da bi bilo najbolje da sve ugasimo", rekao je Ernst Bode, izvršni direktor Messera. 
Nakon prve ponude EPS-a početkom prosinca, sedam tvrtki, među kojima su cementare, čeličane i kemijska industrija, uputilo je više molbi i zahtjeva ministarstvima energetike, financija i gospodarstva kao i Agenciji za energetiku i EPS-u. Oni su zatražili da se povećanje cijene provede u etapama, kako ne bi izazvalo ekstremno visoke troškove i lančanu reakciju poskupljenja. Na molbe nije odgovoreno, a EPS je 30. siječnja uputio novu, gotovo identičnu ponudu, na koju su se kupci morali izjasniti u roku od samo jednog dana. Takvo ponašanje je dovelo do toga da Messer izabere povoljniju ponudu GEN-i-ja, umjesto EPS-a, koji time gubi sedam milijuna eura godišnje. Ostali kupci su se obavezali da će do kraja godine struju nabavljati od EPS-a. Srpska struja je za kompanije koje posluju u Srbiji danas za 30% skuplja nego na burzi u Lajpziguu, odnosno 16% više nego na mađarskoj burzi. 
V.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović se odmah nakon primjene novog cjenika požurio pohvaliti da je srpska elektroprivreda sačuvala 95% kupaca, ali je propustio reći da je onih 5% izgubljeno samo u jednom danu zbog bahate ponude, kao i da postoji mogućnost da sljedeće godine izgubi još više kupaca ako nastavi politiku štetnu i za srpsku industriju i za EPS. Pritom, od 27 potrošača na visokom naponu, osam su tvrtke u restrukturiranju koje struju svakako ne plaćaju, tako da EPS pokrivanje svojih gubitaka prebacuje na nekolicinu preostalih likvidnih korisnika. Te tvrtke bi trebalo da isplate dugove gubitaša i gubitke EPS-a, piše Danas.