Uoči jučerašnjeg summita država članica Europske unije riječi je bilo i o nabavi sirovine za Rafineriju nafte Rijeka, koja uvozi i koristi vakumsko plinsko ulje iz Rusije za svoj rad.  Naime, nužna ovisnost o vakuumskom plinskom ulju koje je sirovina za proizvodnju dizela, je posljedica činjenice da INA, koja je u većinskom MOL-vom vlasništvu, do kraja 2024. neće imati moderniziranu rafineriju u Rijeci, te do tada neće moći ni prihvaćati klasičnu naftu na rafiniranje. INA zadnjih godina vakuumsko plinsko ulje kupuje od ruskog Litasca i nizozemskog Vitola. Premijer Plenković o tome očito nije dobro informiran jer je uoči sastanka lakonski izjavio da "INA nije jedina na svijetu koja treba to vakuumsko plinsko ulje, trebaju ga i druge rafinerije i nabavljaju ga iz drugih izvora". 

Izuzetak?!

Prema prijedlogu Europske komisije i Hrvatska bi mogla nastaviti dobavljati vakuumsko plinsko ulje iz Rusije za potrebe rafinerije u Rijeci pod uvjetom da nema alternative iz drugih izvora. Je li i taj izuzetak na koncu i dogovoren, nije poznato, ali činjenica je da će se pogodovati zemljama na naftovodu Družba, koje će nastaviti uvoziti rusku naftu. Pošiljke koje stižu morskim putem više neće biti prihvatljive, dogovoreno je, u ovom najtežem udarcu za Rusiju od početka rata u Ukrajini. 

Kako Tportal javlja, upravo je činjenica da Hrvatska jučer u Bruxellesu izjavila da može osigurati alternativnu dobavu nafte za Mađarsku s manjim investicijama u Janafov naftovod, pomogla pri pristanku te zemlje na sankcije na rusku naftu. 

Premijer Andrej Plenković uoči sastanka je izjavio da će Hrvatska najvjerojatnije ići u dogradnju LNG terminala na Krku, te je dodao da je investicijska odluka o dogradnji vrlo blizu.