U skladu s ciljem da 'HEP bude generator izvrsnosti', kako je to u prigodnom govoru naglasio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir ČAČIĆ, dipl. ing., HEP je s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu potpisao sporazum o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. U ime HEP-a sporazum je potpisao predsjednik Uprave, Zlatko KORAČEVIĆ, dipl. ing., a u ime dva fakulteta njihovi dekani, prof. dr. sc Nedjeljko PERIĆ, dipl. ing. (FER) i prof. dr. sc. Ivan JURAGA, dipl. ing. (FSB). Uz to, samom potpisivanju, također su bili nazočni i drugi predstavnici dva fakulteta, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Aleksa BJELIŠ, dipl. ing., čelnici HEP-a i predstavnici medija. 
Kako se ističe, radi se o formalnosti intenziviranja dugogodišnje suradnje HEP-a i hrvatskih visokoškolskih ustanova u cilju njihovog značajnijeg doprinosa ostvarenju razvojnih planova HEP-a. U skladu s time, čelnik HEP-a je istaknuo da su znanje i stručnost 'platforma na kojoj HEP mora graditi konkurentnost' i najavio povezivanje i s drugim hrvatskim visokoškolskim ustanovama jer je to jedini put prema ostvarenju energetske neovisnosti. Isto tako, dekani FSB-a i FER-a te rektor Sveučilišta u svojim su prigodnim govorima istaknuli da se radi o 'važnom koraku prema povezivanju istraživačkih i inovacijskih resursa s gospodarstvom' i izrazili nadu da će se jačanje suradnje visokog školstva i velikih hrvatskih tvrtki u budućnosti produbiti na dobrobit cijelog gospodarstva i društva.
Tako će HEP i FER surađivati na projektima novih izvora energije i energetskih sustava, naprednih energetskih mreža, energetske učinkovitosti (posebice u zgradarstvu), logistike i infrastrukture za e-mobilnost, obrazovanja djelatnika HEP-a i provođenja specijaliziranih programa za studente FER-a, dok će suradnja s FSB-om obuhvatiti planiranje gradnje novih energetskih objekata, strategije vođenja i optimiranja pogona energetskih objekata te njihovog osuvremenjavanja i održavanja, integracije obnovljivih i distribuiranih izvora, obrazovanje djelatnika HEP-a i provođenje specijaliziranih programa za studente FSB-a.