Dinamika inovacija u području ekološki prihvatljivih energetskih rješenja usporila se, navodi se u izvješću koje su ovaj tjedan objavili Europski patentni ured i Međunarodna energetska agencija (IEA). Zajedničko izvješće dviju agencija, prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, ističe da oko trećine smanjenja emisija energetskog sektora potrebnih za realizaciju neto nula emisija do 2070. godine ovisi o tehnologiji koja je još u fazi prototipa ili ispitivanja.

Patenti za elektromobilnost

"Energetski sektor postići će neto nultu emisiju samo ako se poduzmu snažne i koordinirane mjere za poticanje inovacija", navodi se u izvješću. Stoga, nije ohrabrujuće što je između 2000. i 2013. prosječna godišnja stopa rasta patenata u ovom području bila 12,5%, a od 2017. nadalje svega 3%. Većina novih patenata odnosi se na područje energetske učinkovitosti i tehnologije za prijelaz na nova, ekološki prihvatljivija goriva, a ti patenti čine oko 60% svih. 

Obnovljivci sporo naprijed

Međutim, broj patenata u području obnovljivih izvora energije opada već gotovo desetljeće, čineći 17% svih patenata u 2019. godini. Najjači pokretač inovacijske aktivnosti u području čiste energije od 2017. godine su područja baterija ili pohrane energije, uporaba vodika i pametne mreže. Postoje i tehnologije za prikupljanje i skladištenje ugljika. Udio patenata u tim područjima povećao se s 27 na 34% od 2000. do 2019. godine. Povećanje uporabe električnih vozila također značajno doprinosi ovom rastu.

Iako je Kina vrlo napredna u ovom području, nije na vrhu, jer prva je Europa s 28 posto, slijedi Japan s 25%, Sjedinjene Države s 20%, Južna Koreja s 10% i potom najveća azijska ekonomija s osam posto, objavio je SEEbiz.