Članovi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u utorak su postigli povijesni dogovor za ograničenje financiranja opreme za termoelektrane na ugljen preko izvoznih kreditnih agencija. Ta odluka znači da će se prekinuti financiranje za 85% projekata, kazao je američki diplomat u briefingu novinarima, želeći ostati anoniman. Prema analizi World Reseource Institutea iz Washingtona globalno bi se trebalo graditi oko 1200 TE na ugljen, među njima dvije trećine u Indiji i Kini. Ovime će oko 850 projekata imati znatno veće troškove, s potencijalom da ne budu realizirani.
Ova odluka izgledno će značiti da japanske financijske i kreditne institucije (Japanska banka za međunarodnu suradnju [JBIC] i Nippon izvozno i investicijsko osiguranje [NEXI]) neće moći financirati neke termoelektrane na ugljen. Vijest je zanimljiva jer HEP pokušava sklopiti ugovor o izgradnji Plomina C s japanskim Marubenijem te je postojalo očekivanje da će se japanske financijske institucije uključiti u financiranje projekta. Naime, kako smo pročitali u Bloombergovoj vijesti s G20 summita iz Antalije nova politika stupa na snagu za godinu dana i prema njoj bit će dozvoljene subvencije samo za "ultrasuperkritične" TE na ugljen, koje se grade uz najstrože okolišne standarde. TE Plomin C upravo je elektrana s takvim parametrima, dakle, japanske kreditne agencije bi je mogle financirati.
S obzirom da su termoelektrane na ugljen među najvećim uzročnicima klimatskih promjena, nekoliko država poput SAD-a i Francuske već su ranije prestale financirati ugljen iz javnih izvora. Japan je ovim dogovorom osigurao svoj vrhunski tehnološki izvoz, a Južna Koreja i Australija dobile su pravo iznimno financirati male elektrane do 500 MW u zemljama u razvoju, koje nemaju visoke ekološke standarde. OECD-ova pravila revidirat će se 2019. s tendencijom da postanu strožija, zaključeno je u Turskoj.
O svemu su se izjasnili zeleni, uvjereni da se TE Plomin neće moći graditi, iako je riječ o ultrasuperkritičnoj termoelektrani. “Dok čekamo službenu odluku Europske komisije o legalnosti dugoročnog ugovora o otkupu električne energije iz Plomina C, do medija dolazi sve više neslužbenih informacija kako će Europska komisija spriječiti potpisivanje ugovora, a financijski problemi za Plomin C se dodatno gomilaju zbog neuspjeha u osiguranju podrške banaka“ , komentirao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. „Kada tome pridodamo da je britanska ministrica za energiju ovaj tjedan najavila kako će Velika Britanija u idućih 10 godina zatvoriti sve termoelektrane na ugljen, argumentirajući to potrebom za dekarbonizacijom energetskog sustava, jasno je da termoelektranama na ugljen dolazi definitivan kraj. Vrijeme je da napokon to shvate i hrvatska Vlada i HEP, da prestanu propuštati prilike za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te da odustanu od Plomina C.“