Iranski izvoz sirove nafte u siječnju 2012. najveći je u zadnje četiri godine, pokazuje analiza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). U siječnju je izvoz dosegnuo 2,26 mil. bbl/d, što je najviše od prosinca 2008. godine. Izvješće ne govori odnose li se podaci i na razdoblje nakon 23.1.2012. godine, kada je Europska unija uvela embargo na uvoz iranske nafte koji će stupiti na snagu 1.7.2012, nakon čega je Iran prekinuo izvoz u neke europske zemlje.
Istodobno su analitičari austrijske banke  Raiffeisen Bank International  objavili da nema opravdanja za daljnji rast cijena sirove nafte, osim ako ne dođe do eskalacije napetosti u vezi iranske krize. Tržište je trenutačno dobro opskrbljeno, a već tjednima rastu i zalihe nafte, posebno u SAD-u,  te bi prosječna cijena nafte na Njujorškoj robnoj burzi trebala biti 104 USD/bbl, što je nešto manje od sadašnje cijene. 
Vezano uz to, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda je prošli vikend upozorila da svjetsko gospodarstvo još  nije 'izašlo iz opasne zone' te da rast cijena nafte u 2012. godini predstavlja 'novu opasnost za gospodarski oporavak',  javlja novinska agencija UPI.
Konačno, State Department je objavio da SAD nema namjeru uvoditi unilateralne sankcije državama koje su značajno smanjile uvoz sirove nafte iz Irana, što uključuje Japan i 10 europskih zemalja. U međuvremenu, 12 zemalja još kupuje iransku naftu u velikim količinama i mogle bi se suočiti s američkim sankcijama, a među njima su Indija, Kina i Južna Koreja, prenosi ruski portal 'Voice of Russia'.