Predsjednik Zoran Milanović osnovao je Vijeće za energetsku tranziciju, koje će se baviti pitanjima prelaska na čiste i održive izvore energije i zaštitom klime. Na čelu Vijeća je predsjednikov posebni savjetnik za energiju i klimu Julije Domac. U vijeću je 16 eminentnih stručnjaka iz područja energetike, telekomunikacija, ekonomije i drugih polja. Predsjedbikova želja je da Vijeće napravi dokument koji bi bio podloga za zakonodavne promjene u smislu ubrzanja energetske tranzicije. 

Domac je upozorio da je u zemljama EU-a u prvih šest mjeseci ove godine 40 posto energije proizvedeno iz obnovljivih izvora, a iz fosilnih 34 posto. “Energetska tranzicija nije pitanje tehnologija već pravednosti, davanja jednakih mogućnosti svim građanima, najbolji mirovinski fond u koji mogu ulagati, pitanje jednakosti, održivosti, morala, generacijske solidarnosti, domoljublja i budućnosti”, kazao je Domac nakon prve sjednice vijeća. 

"Tko je tko" u Vijeću

Za članove Vijeća imenovani su Ivan Andročec iz Hrvatske elektroprivrede, Dražen Jakšić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Vedrana Jelušić Kašić iz Deloittea, Daria Karasalihović Sedlar s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Mario Klobučar iz Hrvatskih šuma, te Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. 

Članovima su imenovani i Kristijan Lovrenščak iz Tehnostana d.o.o. Vukovar, Boris Markota iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, Dino Novosel iz Hrvatskog telekoma, Bojan Reščec iz RP Global CSE d.o.o., Toni Vidan iz Zelene akcije, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, Sandra Vlašić iz Terra Huba, Hrvoje Zovko iz Hrvatskog novinarskog društva i Tea Žakula s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.