Europska komisija ljetos je objavila prvi poziv za dostavu prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda za inovativne projekte čiste tehnologije, a na njemu je zaprimljena je čak 311 prijava. Fond je jedan od najvećih svjetskih programa za financiranje razvoja inovativnih tehnologija s niskim udjelom ugljika, koji se financira prihodima od dražbe emisijskih jedinica iz EU-ovog sustava trgovanja emisijama. 

Nove tehnologije

Ovim je pozivom bila dostupna milijarda eura za revolucionarne tehnologije u području energije iz obnovljivih izvora, energetski intenzivnih industrija, skladištenja energije i hvatanja, korištenja i skladištenja ugljika (CCS). Poziv osigurava financiranje velikih projekata čiste tehnologije kako bi se EU prevladalo rizike povezane s komercijalizacijom i velikim demonstracijama. Ova podrška pomoći će novim tehnologijama da dođu na tržište. Odvojeni proračun od osam milijuna eura namijenjen je za pomoć u razvoju perspektivnih projekata koji još nisu spremni za tržište. 

Od 311 pristiglih prijava na natječaj, 58 je iz područja obnovljive energije, 204 iz područja energetski intenzivne industrije, od čega se 56 odnosi na vodik, 35 iz područja skladištenja energije i 14 iz područja hvatanja, korištenja i pohrane ugljika (CCS). Projekti će se provoditi u svim državama članicama EU, Islandu i Norveškoj. Sredstva se mogu koristiti u suradnji s drugim inicijativama za javno financiranje, poput državnih potpora ili drugih programa financiranja EU-a. 

Namjera - zeleni oporavak

Financiranje projekata iz ovog poziva pomoći će promicanju zelenog oporavka EU-a, postizanju klimatskih ciljeva EU-a prema Europskom zelenom sporazumu i jačanju europskog tehnološkog vodstva na globalnoj razini. Podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni o rezultatima ocjenjivanja u prvom tromjesečju 2021. Nakon toga, do 23. lipnja 2021., 70 najbolje rangiranih projekata bit će pozvano da predaju cjelovitu prijavu za drugu fazu. Međutim, odbijeni prijedlozi, koji još uvijek imaju prostora za poboljšanje, mogu se pozvati da pomognu u razvoju projekta koji pruža EIB. 

Rezultati ocjene iz druge faze bit će poznati u četvrtom tromjesečju 2021. godine, a potpora će se dodijeliti krajem 2021. godine. Europska komisija priprema još jedan natječaj vrijedan stotinu milijuna eura u okviru Inovacijskog fonda. Ovo će biti namijenjeno manjim projektima vrijednim manje od 7,5 milijuna eura. Očekuje se da će natječaj biti objavljen 1. prosinca.