U Njemačkoj se održava sastanak G7 zemalja, najmoćnijih gospodarstva svijeta, koje su neslužbeno najavile da žele oživjeti nuklearni sporazum s Iranom, kako bi Iran stavio veće količine nafte na tržište te tako spustio cijenu crnog zlata kad krene sankcioniranje ruske nafte. 

U međuvremenu, traje snažno lobiranje za povratak nuklearne energije u grupu poželjnih energetskih tehnologija. Japanski atomski industrijski forum (JAIF) i pet drugih agencija za nuklearnu energiju zatražile su od čelnika G7 da podrže pristup nuklearnim tehnologijama. To je u skladu s obvezom G7 da odstupi od fosilnih goriva, što rezultira potrebom za ulaganjem u niskougljične tehnologije, podsjećaju oni. 

"Kombiniranje nuklearne energije s obnovljivim izvorima dokazano znači ostvarivu, brzu i dugotrajnu dekarbonizaciju proizvodnje električne energije", zajednička izjava koju su potpisali JAIF, Kanadsko nuklearno udruženje, Institut za nuklearnu energiju, Udruženje za nuklearnu industriju, NuclearEurope i Svjetska nuklearna udruga. 

Nuklearno je zeleno

Izgradnja i rad svake nuklearne elektrane stvara tisuće visokokvalificiranih radnih mjesta, podržava opskrbni lanac i potiče lokalna gospodarstva.” Među preporukama agencija su maksimiziranje postojećih nuklearnih reaktora poticanjem produljenja njihova radnog vijeka i uključivanje nuklearne energije u nacionalne i međunarodne politike zelenog financiranja. 

 „Treba uvesti politike koje jasno signaliziraju financijskoj zajednici da će nuklearna industrija igrati ključnu ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena ne samo u zemljama G7, već i u gospodarstvima u razvoju koja traže moderna, inovativna sredstva za odmak od fosilnih goriva jer će njihova potražnja za energijom dramatično porasti”, navodi se u priopćenju. Štoviše, agencije su istaknule da bi ambiciozni ciljevi za nove nuklearne kapacitete trebali biti podržani učinkovitim regulatornim okvirima i pragmatičnim instrumentima politike.