Koji su trenutačno najvažniji trendovi u svjetskoj energetici? Ako se prate glavni elektronički mediji, odnosno portali, postoje ih najmanje tri. Ponajprije, industrija nafte i plina uskoro će se suočiti s radikalnim ograničenjima zbog prisutnih klimatskih promjena i potpisanih sporazuma (Kjotski, Pariški) u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova koji su definirani kao uzročnici tih promjena. 

Zatim, brzorastuće tržište električnih automobile uzrokovat će manje potrebe za naftom koja je ionako neobnovljivi izvor energije. A prema trećem trendu, svijet se ubrzano kreće prema 100% obnovljivoj (bezugljičnoj) energiji. 

Vjetar i Sunce


Svi ti trendovi dio su sveobuhvatne kampanje koja signalizira da se nalazimo usred energetske tranzicije: svijet se brzo kreće i neprestano udaljava od tzv. prljavih fosilnih goriva prema tzv. zelenoj energiji, što znači energiji vjetra, Sunca i drugih obnovljivih izvora i pohrani energije. Bez obzira na to je li prijelaz na obnovljive izvore energije u potpunosti točan, opće vjerovanje u te tvrdnje predstavljaju prijetnju naftnim i plinskim tvrtkama. 

Više o toj temi moguće je pročitati u novom broju časopisa EGE, u tekstu doc. dr. sc. Vladislava Brkića, dipl. ing., predstojnika Zavoda za naftno inženjerstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovije trendove u energetici se možete pretplatiti OVDJE