Administracija američkog predsjednika u odlasku Donalda Trumpa kao svoj posljednji potez kreće prema popuštanju rudarskih propisa i odobrenjima za nove rudarske projekte prije odlaska s dužnosti ovog mjeseca, a nasljednik Joe Biden neće lako poništiti neke promjene. 

Pozvavši se na izvore iz administracije, Reuters je prošli petak objavio da Trump planira ovoga petka, 15. siječnja objaviti niz odluka kojima će se rudarskim kompanijama proširiti pristup federalnoj zemlji, dati konačno odobrenje rudniku litija Lithium Americas Corp Nevada i odobriti zamjenu zemljišta za projekt rudarenja bakra Rio Tinto Ltd Arizona, između ostalog. To izaziva revolt ekologa koji naglašavaju da je Trumpova administracija godinama gušila prava javnosti i zaštitu okoliša kad je riječ o rudarskoj industriji.

Službenici Trumpove administracije dovršili su prošli petak pravilo kojim je rudarstvo dodano na popis industrija koje mogu dobiti ubrzane dozvole, kao dio zakona koji je 2015. godine potpisao bivši predsjednik Barack Obama. Promjena stupa na snagu odmah. Zakonom, poznatim pod nazivom FAST-41, namjeravalo se pojednostaviti dozvole za komunalne projekte, poput dalekovoda. 

Brzo, brže...

"Kongres nikada nije namjeravao da FAST-41 pokrije rudarski sektor", napisao je američki predstavnik Raul Grijalva iz Arizone, predsjednik Odbora za prirodne resurse Doma, regulatorima krajem prošlog mjeseca, pokušavajući zaustaviti promjenu. 

Trump također gura da se dopusti skladištenje rudarskog otpada, poznatog kao jalovina, na saveznom zemljištu. Predložena promjena u osnovi bi kodificirala postojeću zakonodavnu praksu za koje ekolozi kažu da je nejasna. Novi američki predsjednik Joe Biden će moći povući neke Trumpove poteze, primjerice zatražiti regulatorni nadzor, no neke će zahtijevati da se iznova krene u zakonodavnu proceduru, što je višegodišnja praksa, što brine ekologe.