Turska je odlučila nastaviti do 4. studenog sa seizmičkim istraživanjima u spornim vodama Sredozemlja, što je Grčka nazvala “ilegalnim potezom”, objavio je Reuters. Ankara je u kolovozu poslala istraživački brod u vode koje Grčka i Cipar smatraju svojim teritorijem. Europska unija kritizirala je turski potez, ali za sada nije uvela sankcije Ankari. Brodovi će nastaviti s ispitivanjem južno od Rodosa do 4. studenog, obavijestila je turska mornarica. 

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najavio je da će zemlja započeti s istraživanjem čim prije ove godine. "Počet ćemo sa istražnim bušenjem čim izdamo dozvole", rekao je Erdogan tijekom dvosatnog govora. 

Grčka je to nazvala neprihvatljivim ponašanjem i "Ilegalnim potezom". Ankara je razljutila susjedne države na Mediteranu sporazumom potpisanim s vladom sa sjedištem u Tripoliju u Libiji prošlog studenoga, koja je zahtijevala da Turska mora istražiti opsežna morska područja.

Svađa

Grčka je rekla da se u sporazumu ne uzima u obzir otok Kreta, dok je Turska već uznemirila Cipar slanjem brodova u potragu za naftom i plinom s podijeljenog otoka.

Erdogan je rekao da "više nije zakonski moguće" za bilo kakve aktivnosti pretraživanja i bušenja drugih zemalja ili cjevovoda bez odobrenja Libije ili Turske.

Ranije ovog mjeseca Grčka, Cipar i Izrael potpisali su sporazum o izgradnji cjevovoda za isporuku plina u Europu, unatoč žestokom protivljenju Turske.