Kako je pojasnio turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner YıLDıZ, u razdoblju 1954. -  2011. godine u Turskoj su napravljene 4103 bušotine, od čega je u 117 nađena nafta, a u 49 prirodni plin. Danas se nafta proizvodi iz ukupno 1180, a plin iz 283 bušotine. Turska je u 2011. godini proizvela blizu 16,5 mil. bbl sirove nafte i 793 mil. m3 plina, što je dovoljno da zadovolji do 9% domaće potrošnje nafte i 2% potrošnje plina. Turska sada ulaže velike napore da privuče inozemne tvrtke koje bi istraživale naftu i plin, naročito u priobalnim vodama Crnog mora te u Sredozemnom moru, javlja turski dnevnik 'Today's Zaman'.
Ministar Yıldız je također izjavio da je turska naftna tvrtka Tüpraş počela kupovati približno 1 mil.  t sirove nafte iz Libije. Ministar je već najavio, nakon što je SAD zemljama koje i dalje kupuju iransku naftu zaprijetio sankcijama, da će Turska smanjiti uvoz nafte iz Irana za oko 10%, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Vezano uz uvoz nafte iz Libije, valja reći da je čelnik naftne tvrtke AlMansoori Specialized Engineering izjavio da se Libija teško bori da održi razinu poslijeratne proizvodnje zbog nedostatka ulaganja. Naime, iako proizvodnja nafte nakon rata raste pa je tako od prosinca 2011. godine s 782 000 bbl/d u veljači 2012. narasla na 1,18 mil. bbl/d, glavna prepreka daljnjem razvoju su nedostatna ulaganja. Jedan od razloga za to je i što buduća libijska vlada mora preispitati sve ugovore s inozemnim tvrtkama pa one još ne mogu ulagati u projekte, javlja novinska agencija UPI .
Istodobno, zbog uvedenih sankcija Sirija pokušava potajno preko svojih poslovnih veza u Turskoj prodati naftu koja se ne može plasirati na redovnom tržištu. Radi se o 800 000 bbl sirove nafte koja je ponuđena na prodaju poslovnim ljudima u Turskoj, odnosno zatraženo je da se preko njih ta nafta plasira dalje. Sirijskom je režimu važno da se nafta proda odjednom kako bi smanjio rizik i kako bi se odjednom mogao naplatiti dogovoreni iznos, javlja turski dnevnik 'Today's Zaman'.