Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je federalna vlada donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine

Time počinju sve radnje oko javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5 115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1 570 km2) i Blok BiHD1 (3 233 km2), rekao je Džindić. 


Pozitivan učinak na gospodarstvo 

U sljedećih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, objavljeno je na stranicama Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Rok za prijavu i sudjelovanje kompanija je šest mjeseci nakon objave javnog poziva. Nakon toga, stručna komisija koju je imenovala vlada FBiH te domovi parlamenta analizirat će prijave i odabrati konzultanta – tvrtku koja će istraživati i eksploatirati naftu i plin u FBiH. 

"Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućit će domaćim kompanijama da aktivno sudjeluju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan učinak na gospodarstvo i industriju Federacije BiH", dodao je Džindić.