Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno. Regionalne razlike igraju značajnu ulogu u karakteristikama energetskog siromaštva. To je rečeno na konferenciji “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” koja je u srijedu održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitanjima – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva. 

Europski parlament je u posljednja tri mjeseca usvojio čak dvije rezolucije u kojima poziva države članice i Europsku komisiju da usuglašavanjem definicije energetskog siromaštva, izmjenama Direktive o energetskoj učinkovitosti i Direktive o obnovljivim izvorima energije te provedbom Akcijskog plana Energetske unije, na održivi način pristupe rješavanju problema energetskog siromaštva.

U uvodnim govorima dan je naglasak na značajke energetskog siromaštva u JIE. Zastupnik Davor Škrlec naglasio je u svom govoru: „U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga“. Panel-rasprava fokusirala se na predstavljanje prijedloga politka te njihovo komentiranje i razmjenu mišljenja. Dr.sc. Stefan Bouzarovkski sa Sveučilišta Manchester istaknuo je: „Rješavanje problema energetskog siromaštva u JIE kao prvi i ključan korak zahtijeva sveobuhvatnu obnovu stambenih zgrada i poboljšanje energetske učinkovitosti.“ Da bi se učinkovito djelovalo na smanjenje problema energetskog siromaštva, zaključeno je da je ključna suradnja svih dionika. Konferenciju su organizirali europarlamentarac Davor Škrlec i partneri na projektu REACH.