Velikom zanimanju stručne javnosti za sudjelovanje na ovogodišnjem, 14. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi svakako je doprinijelo dugonajavljivana 'liberalizacija' u području opreme pod tlakom, tj. konačno stavljanje periodičkih pregleda takve opreme visoke razine opasnosti 'na tržište'. No, iako su razmjerno nedavno doneseni novi i dugoočekivani Pravilnik o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 27/2017) i Tehničke upute za njegovu primjenu (koje je izradila skupina stručnjaka iz Sekcije za tlačnu opremu Udruge energetičara Zagreb), još je mnogo toga što će trebati učiniti da cijelo to područje bude uređeno onako kako je zamišljeno. To su, zapravo, glavni naglasci ovogodišnjeg Seminara koji je u Kongresnom centru 'Antunović' okupio više od 200 stručnjaka koji na bilo koji način u svojem svakodnevnom radu dolaze u doticaj s opremom pod tlakom (tj. raznim spremnicima, posudama, cjevovodima). Kao što je to već uobičajeno, Seminar su organizirali tvrtka ENERGETIKA MARKETING i Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO), dok su pokrovitelji bili najvažnija državna tijela i ustanove koje pokrivaju to važno područje.
Upravo je već u prvom izlaganju Robert Blažinović, univ. spec. oec, načelnik Sektora za industrijsku politiku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknuo kako sada, nakon što je novi Pravilnik donesen, jedan od najvažnijih koraka koji slijede u narednom razdoblju uspostava središnjeg Registra tlačne opreme visoke razine opasnosti, što bi trebalo biti riješeno do kraja lipnja. Isto tako, do kraja godine će najvjerojatnije doći i do Izmjena i dopuna Pravilnika. Na to se nadovezao prof. dr. sc. Srećko Švaić, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji je najavio još neke promjene u godinama koje dolaze, među kojima je svakako najbitnije donošenje europske direktive za preglede i ispitivanja opreme pod tlakom, koja će osigurati jednaki pristup tom području u svim zemljama Europske unije. Uz to, podrobno je prikazao dosadašnju povijest domaćih i međunarodnih propisa u tom području.
U nastavku mogla su se čuti zanimljiva iskustva u vezi s pregledima i ispitivanjima opreme pod tlakom iz Makedonije, zemlje koja je, kada je riječ o uređenosti tog područja u skladu s europskom praksom, čak nekoliko godina ispred Hrvatske! Isto tako, prikazana su i iskustva iz prakse o pripremi dokumentacije za prvi pregled cjevovoda visoke razine opasnosti, ali i zatim je uslijedilo nekoliko zanimljivih izlaganja posvećenih procjeni vijeka trajanja, eksploataciji, sanaciji i održavanju opreme pod tlakom.
Skup je zaključen okruglim stolom na kojemu je obrađena problematika promjena koji proizlaze iz novih uvjeta u tom području, a dano je nekoliko prijedloga i preporuka za rješavanje otvorenih pitanja. Okrugli stol okupio je predstavnike četiri inspekcijska tijela, FSB-a i MINGO-a, a u zanimljivoj diskusiji sudjelovao je velik broj sudionika. Između ostaloga, na okruglom stolu je istaknuto i da pregledi i ispitivanja opreme, kakvi god bili i koji se god postupci primjenjivali, ne smiju biti sami sebi svrha, već njihov glavni cilj treba biti sigurnost i pouzdanost njezine primjene, a time i zaštita ljudi, imovine i okoliša.

Galerija slika: 14. HRVATSKI SEMINAR O TLAČNOJ OPREMI