Skupina oporbenih zastupnika nedavno je Državnom zboru Republike Slovenije podnijela prijedlog Zakona o privremenim mjerama za sprječavanje energetskog siromaštva, pripremljen kao odgovor na aktualnu situaciju na energetskim tržištima i povećanje cijena energije. Predloženo je uvođenje energetskih "kredita" - vaučera, koji bi bili namijenjeni ublažavanju posljedica visokih cijena energije ili za potpuno ili djelomično plaćanje računa kućanstava za električnu energiju, daljinsko grijanje, plin za grijanje i kuhanje, goriva i goriva za potrebe kućanstva i povezane troškove domaćinstva. 

Kredit bi bio privremen i namijenjen najranjivijim skupinama i kućanstvima s najnižim primanjima, dok bi korisnici sredstva energetskog kredita dobivali u obliku kredita od Financijske uprave Republike Slovenije i naplatili ga unovčavanjem računa za energiju.

Regulacija marži

Vlada se slaže s namjerom prijedloga zakona, ali smatra da ne odgovara na sva otvorena pitanja pa ga ne podržava. Ministar infrastrukture Jernej Vrtovec prije nekoliko je dana najavio da će mjere za ublažavanje posljedica skoka cijena energenata biti predstavljene sredinom ovog tjedna. Vlada je prošli tjedan odlučila produljiti privremenu regulaciju cijene lož ulja za tri mjeseca i donijela novu uredbu o cijenama naftnih derivata, kojom se i dalje ograničavaju marže distributera na najviše šest centi po litri. 

U siječnju je cijena daljinskog grijanja u Sloveniji u devet općina pala prosječno skoro 6%, na prosječno 113,87 EUR/MWh ili 5,65% manje nego u prosincu. Najveće sniženje imao je Maribor, 26,4% (u kojem je i inače toplinarstvo najskuplje), dok je Celje imalo najveći rast od 10% u odnosu na prosinac 2021. Uzrok rasta cijena su skuplji plin i emisjske dozbvole čija cijena je početkom siječnja bila 80,5 EUR/t.