Srpska ministrica energetike, razvoja i zaštite okoliša Zorana Mihajlović najavila je da neće biti poskupljenja struje i plina do kraja godine i da se nada da neće biti restrikcija, jer Srbiju očekuje teška energetska kriza. "Učinit ćemo sve da remonti budu završeni na vrijeme i da osiguramo dovoljne količine energije. Bez obzira na sušu, mi smo zemlja koja već 27 godina nije izgradila nijedan elektroenergetski objekat, a potrošnja struje je godišnje rasla 1,5% i trošili smo struju mnogo više po jedinici BDP-a nego što su to radile sve druge zemlje u okruženju", rekla je Mihajlović za "Novosti". 
Ministrica je bila kategorična da se EPS neće privatizirati, već da će biti promijenjen način upravljanja - izvršit će se korporativizacija EPS-a i najavila da će na "udaru biti strujna mafija" jer su se "u energetski sektor proteklih godina stigle milijarde eura, a rezultata gotovo da i nije bilo". Ministrica je napomenula da država mora imati u vidu da 70% građana Srbije nije u stanju redovno plaćati račune za struju i otkrila da Vlada razmatra mogućnost otpisa dijela kamate neplatišama, među kojima su i brojne tvrtke kao i da je u planu uvođenje jeftinije tarife tokom dana. "Ne mogu reći precizan rok, ali garantiram da će postojati dva sata jeftine struje i tokom dana", istakla je Mihajlović. 
Govoreći o uvozu struje Mihajlović je navela da neće biti uvoza struje "već u rujnu i listopadu", ali da će vjerojatno biti neophodno u prosincu i siječnju" i da će Vladi utvrditi točne količine. "Opet se pokazuje da su planovi uvoza koje pravi EPS jako loši, zbog čega se struja mora interventno uvoziti zimi, što je nekoliko puta skuplje", kazala je Mihajlović i dodala da nije protiv trgovine električnom energijom (posrednika), ali da je protiv da se neko bogati na interventnom uvozu. 
Mihajlović je potvrdila da će cijena plina mirovati do kraja godine i primijetila da je "Srbijagas" na žalost u ogromnim dugovima i velikim kreditima kao i da su Rusi Srbiji obećali isporuku plina do 2021., ali traže da im se prethodno plati stari dug od 30 milijuna dolara i izrazila nadu da će Srbija "i ubuduće koristiti ruski plin". Ministrica je najavila da će sistemski unaprediti rad toplana i da će im se maksimalno pomoći i učiniti sve da se, iz robnih rezervi, osiguraju dovoljne količine mazuta kako niko ne bi bio u hladnom stanu. Govoreći o mogućnosti da se pokrenu neki kapitalni energetski objekti što nikome nije pošlo za rukom 27 godina, Mihajlović je navela da bi Srbija morala otvoriti nova rudna polja, korisne bi bile mini-hidroelektrane, a da je dugoročno gledano u planu izgradnja TENT B3 "Kolubare" i "Đerdap 3".