Godišnja nagrada 'Ivan Filipović' dodjeluje se za najznačajnija ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju. Dobitnik te ugledne nagrade za 2019. godinu je prof. dr. sc. Damir Sumina sa Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se ističe u obrazloženju nagrade, prof. Sumina je svojim mentorskim radom sa studentima ostavio značajan trag kao odgojno-obrazovni djelatnik u sustavu znanosti i visokoga školstva. Tako je u razdoblju 2009. - 2019. godine bio mentor na 142 diplomska i završna rada, a na 24 diplomska i završna rada bio je neposredni voditelj. Uz to, svojim je djelovanjem snažno doprinijeo stručnom razvoju i tehničkom odgoju studenata prema punoj spremnosti za rad u području automatizacije i pogonske tehnike. Također je poticao i osnaživao stvaranje i opremanje novih laboratorija: Laboratorija regulacije električnih strojeva, Laboratorija za automatizaciju i Laboratorija za pogonsku tehniku, a član je i FER-ovog Odbora za istraživanje i inovacije.

Nagradu dodjeluje dodjeljuje Republika Hrvatska, odnosno Odbor Nagrade Ivan Filipović, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izvijestio je FER.