Odlagališta Termoelektrane (TE) Tuzla su bez zaliha ugljena i nastavak proizvodnje električne i toplinske energije ozbiljno je ugrožen zbog trenutačnih događanja u rudnicima Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) i upitne isporuke iz Rudnika ugljena (RU) Kreka. 

Prekidi u isporuci i opskrbi kupaca sve su izgledniji, javlja EPBiH

Prošli tjedan je obustavljen rad Bloka 4 u TE Tuzla, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 s jednim kotlom. Pod upitnikom je proizvodnja iz postrojenja u kojem se proizvodi toplinska energija za grijanje približno 120 tisuća građana Tuzle i Lukavca.

 

Otežan rad 

U Bloku 3 će u ovome tjednu, u kojem se očekuje zahlađenje, biti u pogonu oba kotla. Potrebne količine ugljena za njegov rad bit će osigurane iz rudnika Banovići i Stanari. 

Također, proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju u ovome tjednu će se obavljati samo na Bloku 6, čiji je rad otežan i trenutačno se temelji na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine ugljena odmah prevoze u postupak proizvodnje. 

TE Tuzla je obavijestila korisnike toplinske energije i tehnološke pare o mogućem prekidu u opskrbi koji je uzrokovan obustavom isporuke ugljena iz rudnika Koncerna. 

U TE Kakanj su, zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov daljnji rad u punom kapacitetu upitan je s tehnološkog i sigurnosnog stajališta, izvijestila je EPBiH.