Ukrajinska vlada se obvezala na provođenje mjera koji će pomoći u smanjivanju energetske ovisnosti ukrajinskog gospodarstva o Rusiji. Istodobno, ukrajinski premijer Volodimir Grojsman izjavio je kako su najave o uvođenju ruskog embarga na izvoz nafte Ukrajini 'još jedan oblik hibridnog rata'. 

Naime, nedavno je ruski premijer Dimitrij Medvedev spominjao odgovore na određena ograničenja koja je Ukrajina uvela za pojedine ruske tvrtke pa bi se, u skladu s time, od 1.7.2019. godine izvoz ugljena, nafte i naftnih proizvoda iz Rusije u Ukrajini smio obavljati samo na osnovi pojedinačnih dozvola. 


I Bjelorusija traži alternative za uvoz nafte iz Rusije

Jedan od čelnika bjeloruske naftne tvrtke BNK izjavio je kako je Bjelorusija privremeno suspendirala izvoz lakih naftnih proizvoda u Ukrajinu, Poljsku i Baltičke zemlje, a kao razlog je naveo uvoz ruske nafte slabije kvalitete za potrebe bjeloruskih rafinerija. Još je ranije Bjelorusija primjetila značajan pad kvalitete nafte koja se iz Rusije uvozi naftovodom Družba, a glavnim razlogom za to smatra se onečišćenje na području sekcije naftovoda Samara - Uneča duboko u Rusiji.

U skladu s time, Bjelorusija očekuje da bi do kraja 2019. godine mogla uspostaviti alternativne pravce za uvoz nafte, ponajviše iz luka u Baltičkim zemljama ili kroz Ukrajinu. To bi ujedno značilo i dodatne prihode za te luke. Tako bi nafta za rafineriju Mozirski bila uvožena kroz Ukrajinu, a nafta za rafineriju Naftan preko Baltičkog mora. Pri tome bi se radilo o nafti iz Azerbajdžana, Saudijske Arabije ili Nigerije. Isto tako, Bjelorusija razmatra i mogućnost kupnje dijela postojećih naftnih terminala u Latviji ili Litvi kako bi se omogućio uvoz nafte u količinama 200 000 - 300 000 t mjesečno, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.