Trgovci električnom energijom u Hrvatskoj nezadovoljni su monopolom HEP-a koji osnažuje regulacija koja je odredila da je trošak energije uravnoteženja čak deset puta veći nego u susjednim zemljama, rečeno je na konferenciji En.trading koja se u organizaciji slovenske tvrtke Energetika.net održala u Zagrebu. Dejan Paravan, izvršni direktor za prodaju Gen-i-a kazao je da je hrvatsko tržište formalno otvoreno, no HEP i dalje drži 98% udjela. Takva situacija po njegovom mišljenju neće potrajati, a problem je u regulacijskim preprekama koje sprječavaju da se tržište razigra. "Mehanizam za izračunavanje cijene energije uravnoteženja ne funkcionira, zbog čega je cijena te energije čak 10 puta veća nego na drugim tržištima. Dok se to ne promijeni tržište se neće razigrati, niti će se pojaviti novi igrači", kazao je Paravan dodavši da izuzev Gen-I-a i Korlee nema jačih igrača na tržištu. S tim razmišljanjem složio se i Gorazd Skubin, koji vodi Petrolov odjel za električnu energiju. On je upozorio da je tržište ni u Sloveniji dugo nije funkcioniralo, a Petrol se nije odlučio opskrbljivati svoje benzinske crpke u Hrvatskoj strujom upravo zbog načina naplate energije uravnoteženja. 
Željko Rajić, direktor Sektora za električnu energiju u HERA-a kazao je da je HERA prije dvije godine uvela dosta promjena u način obračuna energije uravnoteženja, te nastavljaju raditi na unaprjeđenju metodologije na način da će se povezati stvarni troškovi pružanja energije uravnoteženja koje ima operator prijenosnog sustava s onim što plaćaju opskrbljivači. I Paravan i Skubin složili su se da će se hrvatsko tržište električne energije nakon ulaska u EU razigrati, pod uvjetom da se maknu te prepreke.
U Hrvatskoj radi 18 trgovaca električnom energijom, registrirano je 12 opskrbljivača, od čega je 9 aktivnih. U ovom trenutku opskrbljivači električnom energijom moraju imati tvrtku registriranu u Hrvatskoj kako bi davali uslugu opskrbe, a nakon ulaska u EU pojednostvnit će se procedura za rad za tvrtke iz zemalja EU.
Direktor HROTE-a Ivor Županić najavio je da bi do kraja godine s radom trebala početi hrvatska burza električne energije Cropex, a radi se i na povezivanju s okolnim tržištima, posebno sa Slovenijom i Mađarskom. Hrvatska je izrazila interes i za PCR (price coupling of regions).