Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina predložio je danas tijekom sastanka s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem razmatranje povećanja vlastite proizvodnje električne energije kojom bi se spriječila velika poskupljenja. 

"Imamo Termoelektranu Rijeka u Urinju snage 300 MW. Nafta nije poskupjela, a imamo i JANAF sa skladišnim kapacitetima, tako da možemo preraditi naftu u rafineriji i upogoniti TE Rijeka, a nešto slično moglo bi se napraviti i s Plominom. Drugim riječima, imamo resurse za proizvodnju više vlastite električne energije i tako spriječimo velika poskupljenja", kazao je, među ostalim, Komadina. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je, u okviru tog posjeta Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci, dao jamstva javnom sektoru da će reagirati mjerama za ublažavanje rasta cijena energenata, dodajući kako će učiniti napore da se i za gospodarstvo ublaže posljedice poskupljenja. 

Radi se na cjelovitom, održivom paketu koji će ublažiti učinke rasta cijena, vodeći računa o stabilnosti proračuna i hrvatskih energetskih kompanija, istaknuo je premijer.

 

Financijski održiv način 

Govoreći o terminalu za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju na otoku Krku, Plenković je naglasio kako je Vlada donijela stratešku odluku o dodatnim ulaganjima i podizanju kapaciteta s 2,9 na 6,1 milijarde kubičnih metara plina, čime Hrvatska postaje energetski hub za sigurnost opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku, već i zemlje u okruženju. Ukupni kapaciteti koji su Hrvatskoj pritom potrebni za kućanstva, industriju i gospodarstvo, napomenuo je, iznose 2,8 milijarde kubičnih metara plina, objavljeno je na stranicama Primorsko-goranske županije

Projekt će se zaokružiti na financijski održiv način, što će pak donijeti dugoročnu korist u razvoju Hrvatske kao energetskog čvorišta. 

Sastanku su, uz predsjednika Vlade u župana, prisustvovali ministar mora, prometa i veza Oleg Butković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kao i zamjenici župana Marina Medarić, Vojko Braut i Petar Mamula. 

Ministar Filipović izjavio je kako će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli, koja trenutačno iznosi približno 74 posto, vrlo brzo biti na 90 posto, kako je i dogovoreno, te da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, javljaju mediji.