Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta iznijela informacije o pripremi sastanka Europskog vijeća koji se održava 21. i 22. listopada na temu povećanja cijena energenata. 

Podsjećajući na to da uvozimo 90 posto prirodnog plina, predsjednica je naglasila kako se Europa danas previše oslanja na plin i previše ovisi o uvozu tog energenta. 

"Zbog toga smo ranjivi. Odgovor mora biti povezan s diversifikacijom dobavljača. Kao i zadržavanje uloge prirodnog plina samo kao prijelaznog goriva i ubrzavanje prijelaza na čistu energiju. Europski zeleni plan u srednjoročnom je i dugoročnom razdoblju stup europske energetske suverenosti u 21. stoljeću", izjavila je.

 

Predani timski rad 

S druge strane, priopćila je EK, opisala je mjere koje se mogu primijeniti za kratkoročno rješavanje situacije putem paketa instrumenata predstavljenog prošli tjedan. 

"Naš je prioritet pružiti pomoć ugroženim obiteljima i poduzećima. Neke se mjere mogu primijeniti vrlo brzo, u skladu s postojećim pravilima EU-a. To uključuje olakšice za poduzeća, posebice mala i srednja, putem državnih potpora, ciljane potpore potrošačima i smanjenje poreza i doprinosa na energiju. Članice mogu vrlo brzo djelovati", istaknula je. 

U okviru EU-ova programa obnove mreže NextGenerationEU već je predviđeno 36 milijardi eura za čistu energiju, od vodika do energije vjetra na moru. Predsjednica je izjavila da će se to moći postići samo "predanim timskim radom EU-a". 

Uoči sastanka na vrhu o klimi krajem mjeseca dodala je kako će predstojeća konferencija COP26 u Glasgowu biti trenutak da cijeli svijet ubrza djelovanje. "Još nismo na dobrom putu da ispunimo obveze preuzete Pariškim sporazumom. Potrebno je učiniti mnogo više kako bi se spriječilo da globalne temperature rastu više od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine. Europska unija dovest će u Glasgow najvišu razina ambicija. Mi to činimo za Europu. To činimo za naš planet. I to činimo za sve buduće generacije", zaključila je.