Britanska vlada dobila je 224 prijave za bušenje nafte i plina u Sjevernom moru što je do sada rekordni broj. Vlada je objavila tender za 446 naftnih i plinskih blokova u priobalnom pojasu što je najveći broj blokova ponuđenih na jednom tenderu od 1964. godine. Stručne procjene navode da Velika Britanija ima 2,9 mlrd bbl. dokazanih rezervi nafte od kojih je najveći dio u Sjevernom moru, no dok proizvodnja nafte u britanskim vodama Sjevernog mora varira, proizvodnja prirodnog plina je u osjetnom padu.
U isto vrijeme, kineska naftna tvrtka CNOOC je otkrila veliko naftno polje u priobalnim vodama zaljeva Liaodong. Za polje na koncesiji Luda 21-2 procjenjuje se da bi se moglo ekonomski povoljno istražiti i proizvoditi naftu. Polje se nalazi na sjeveroistoku zaljeva Bohai za koji se procjenjuje da ima rezerve nafte od 146 mlrd. bbl.
Isto tako, iranski ministar za naftu Rostam GHASEMI je objavio da je Iran, unatoč međunarodnim sankcijama, postavio rekord u izgradnji rafinerija nafte i plina. Tako se velika rafinerija povezana s ogromnim plinskim poljem South Pars brzo završava pa je sada gotovo 62% rafinerije. Uz to je više petrokemijskih projekata započeto kod luke Bandar-e Mahshahr. Iran je nedavno zaključio i ugovor s neimenovanom španjolskom tvrtkom vrijedan 2,1 mlrd. dolara za izradu opreme za iranske naftne tvrtke, a to su projekti koji trebaju pomoći Iranu da postane energetski neovisan.
U susjednom Iraku, Kurdistanska regionalna vlada smatra da, unatoč napetostima sa središnjom iračkom vladom, do 2013. godine može biti sagrađen naftovod koji bi prevozio naftu sa sjevera Iraka do turske luke Ceyhan na Sredozemnom moru. Najveći problem naftne industrije u Iraku je nepostojanje sveobuhvatne regulative pa središnja vlada upozorava kako jednostrano zaključeni naftni poslovi stranih tvrtki s Kurdistanskom vladom nisu legalni ako u njima ne sudjeluje i ona. Ipak, predstavnici Kurdinstanske vlade smatraju da su njihovi poslovi legalni dokle god dio prihoda odlazi u središnji državni proračun, javlja novinska agencija UPI .
Istodobno je talijanska naftna tvrtka Eni otkrila veliko nalazište nafte na 3,6 km dubine na istražnom bloku Emry Deep, koji je dio koncesije Meleiha u Egiptu. Polje se nalazi na u pustinji, 290 km jugopazadno od Aleksandrije. Za vrijeme ispitivanja proizvodnje, izvor je davao 3500 bbl/d nafte i 28 000 m3/d kaptažnog plina. Veličina rezervi nafte procjenjuje se na 150 - 250 mil. bbl.
Partneri Enija, koji na koncesiji ima 56% udjela, su ruska naftna tvrtka LUKoil s 24% i japanska tvrtka Mitsui Oil Exploration s 20% udjela, javlja talijanska novinska agencija ANSA.