Ministarski savjet Energetske zajednice Jugoistočne Europe usvojio je u Budvi nacrt regionalne strategije kojim se predviđaju investicije od blizu 44,6 milijardi eura do 2020. godine, kao i direktivu o obnovljivoj energiji. Nacrt je usvojen uprkos protivljenju pojedinih nevladinih organizacija u regiji, ali i krugova u Europskom parlamentu, koji su zatražili odlaganje. Nacrtom energetske strategije za Jugoistočnu Europu, energetski sistemi regije prvi put su povezani u jedan, kaže evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger. Realizacijom ove strategije, kaže on, u narednih osam godina energetski sektor u regiji privući će investicije od oko 40 milijardi eura. "Najvažnije je da ta sredstva dođu do onih projekata od kojih će korist imati više strana. 
Ministarski savjet je donio važnu odluku da počne sa identifikacijom takvih projekata od interesa za energetsku zajednicu regije", navodi Oettinger. Velik broj ekoloških nevladinh udruga u BiH oglasio se priopćenjem u kojem ističe da strategija ima veliki nedostatak - desetine miliona građana regije nije imalo priliku da sazna šta se njome planira. Međutim, ti isti građani će plaćati realizaciju planiranih projekata kroz poskupljenje cijena i poreza, kada strategija bude usvojena", navode iz ovih organizacija. Ističu da su javnost i organizacije civilnog društva bile potpuno isključene iz procesa konzultacija tokom izrade Strategije. Također, u nacrtu Strategije se navodi "da revizije i izrade novih nacionalnih energetskih strategija moraju biti usaglašene s tom strategijom", čime se javnost lišava mogućnosti učešća i utjecaja na prioritete u području energetike. 
Oettinger, međutim, poručuje da je strategija energetske zajednice razvijena na transparentan način. "To je strategija, a ne zakon, stoga svi su pozvani da budu konstruktivan partner za sve aktivnosti u narednim godinama", kaže on. Tokom konferencije pokrenuto je i pitanje gradnje hidroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje bi mogle utjecati na Crnu Goru. Nadležni ministri tri države tvrde da nema razloga za brigu, uprkos medijskim sporenjima posljednjih mjeseci.