Američki proizvođači iz obnovljivih izvora energije posljednjih su mjeseci odgodili ili odustali od nekoliko velikih projekata baterijskih pohrana. Najmanje desetak projekata pohrane energije koji bi trebali podržati rastuće količine obnovljive energije odgođeno je, otkazano ili ponovno pregovarano zbog uskih grla u radu i transportu, rastućih cijena minerala i konkurencije industrije električnih vozila. Jedan ranije neprijavljeni spor oko odgođenog projekta skladištenja u Kaliforniji čak je završio na sudu, piše Reuters i zaključuje da usporavanje instalacija baterija prijeti tempu američkog prijelaza s fosilnih goriva jer Bidenova administracija nastoji dekarbonizirati mrežu do 2035. godine. 

Kašnjenja bi mogla predstavljati prijetnju pouzdanosti opskrbe električne energije u državama koje već uvelike ovise o obnovljivoj energiji kao što je Kalifornija. Kašnjenja se odnose na Kaliforniju, Havaje i Georgiju, a dobavljači baterija uključujući Teslu i Fluence upozoravaju na prekide u opskrbi. Kašnjenja, od kojih neka nisu ranije prijavljivana, kreću se od nekoliko mjeseci do godinu dana, navodi Reuters. 

Izazovi na svim grontovima

"Nisam vidio industriju u nastajanju koja je bila suočena s toliko puno izazova na toliko mnogo frontova", rekao je Jamal Burki, predsjednik IHI Terrasun Solutions, američkog ogranka za skladištenje energije japanskog proizvođača opreme IHI Corp. Europski projekti skladištenja energije također se susreću s kašnjenjima, ali ta regija zaostaje za Sjedinjenim Državama u razvoju pohrane na mreži, što to pitanje čini manje izraženim. 

Ben Guest, upravitelj fonda u Gresham House Energy Storage Fundu, koji ulaže u projekte baterija u Britaniji, rekao je da zna za dva do tri mjeseca kašnjenja u projektima prvenstveno zbog nestašice komponenti i izazova s ​​dostavom. Skladištenje energije čini oko 3% operativnih kapaciteta zelene energije u SAD-u i brzo raste. Instalacije su porasle za 170% u prvom tromjesečju na 758 MW, prema American Clean Power Association, što je otprilike dovoljan kapacitet za napajanje 144.000 domova.