Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je rješenje prema kojem kanadski Vermilion može početi istraživati naftu i plina u općini Petlovac u Baranji. Država je odlučila da kompanija Vermilion nije u obvezi provesti postupak procjene utjecaja na okoliš zahvata na istražnoj bušotini Novo Nevesinje-1, s čime se laže i općina, piše Novac.hr. Novo Nevesinje-1 nalazi se u okviru istražnog polja Drava-04 za koje je Vermilion dobio Vladinu dozvolu u lipnju 2015. Istom prilikom Vlada je Vermilionu izdala dozvole za još tri istražna polja, Sava 8,9 i 10. U kolovozu prošle godine Vermilion je dobio dozvolu i za istraživačko polje Sava 7. 

Najveći u Hrvatskoj

Ukupno je kanadskoj kompaniji odobreno istraživanje nafte i plina na dva milijuna i 350 tisuća hektara u pet istražnih polja, što ga čini najvećim istraživačem nafte i plina u zemlji. Prve istražne bušotine na spomenutim poljima Vermilion je izradio u lipnju prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji na lokacijama Cerić i Berak. 

Na bušotini Berak u općini Tompojevci, potvrđene su dostatne količine plina i bušotina Vermiliona je plombirana do izgradnje plinovoda kojim bi se nalazište spojilo s mrežom. Korona je pokvaraila planove za još jednom bušotinom, a općina Tompojevci vrlo je zadovoljna suradnjom s Kanađanima.