Cijene nafte se pripremaju na snažan uzlet, strahuju analitičari koji su ovih dana uočili znakovita kretanja kratkoročnih i dugoročnih cijena. Iako se energetski sektor posljednjih mjeseci dosta "ohladio", grafikon cijena sirove nafte američkog West Texas Intermediate-a pokazao je rijetki signal, rekao je Matt Maley iz Millera Tabaka u srijedu za CNBC. "Cijena nafte je na svom tjednom grafikonu pokazala ono što se naziva zlatnim križem", upozorio je glavni tržišni strateg tvrtke. 

Zlatni križ nastaje kada kratkoročni trend prosjeka neke imovine prijeđe iznad dugoročnog trenda prosjeka i općenito se vidi kao signal daljnjeg rasta. U slučaju nafte, "to se dogodilo samo tri puta od početka ovog stoljeća, a svako od ta tri puta je bilo praćeno vrlo snažnim daljnjim bujenjem cijena sirove nafte, i to od 20%-50%", rekao je Maley. 

"Ako nafta nastavi rasti ovdje, zalihe energije trebale bi se i dalje povećavati, i mislim da je to nešto u čemu su ljudi jako dobri u posljednjoj trećini godine." Ulagači bi trebali razmisliti o dodavanju neke negativne zaštite svojim portfeljima kako tržište ulazi u sezonski teško razdoblje trgovanja od rujna do prosinca, rekao je u istom intervjuu Boris Schlossberg iz BK Asset Managementa. “Ja bih to nazvao Terminator tržištem. Uvijek se vraća. Odbija umrijeti. Ali ... mislim da ovdje svakako postoji potencijal za opasnost.", rekao je Schlossberg. Cijene nafte trenutno se kreću između 67 USD/bl do 71 USD/bl.