Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak iznad 76 USD/bl, jer se čeka ishod pregovora vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe do kraja godine. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 18 centi te je iznosila 76,35 USD a na američkom tržištu barelom se trgovalo po 22 centa višoj cijeni, od 75,38 USD. OPEC i saveznice predvođene Rusijom nastavile su u ponedjeljak pregovore o proizvodnoj politici u razdoblju od kolovoza do kraja godine. U međuvremenu, zbog visokih cijena energije inflacija sve više raste u gospodarstvima koja se zahvaljujući procijepljenosti pokušavaju oporaviti od korona virusa

Gospodarstvo u zoni eura poraslo je u lipnju najsnažnije u 15 godina zahvaljujući ublažavanju ograničenja koje je dovelo do oporavka usluga i turizma. Na kraju prošlog tjedna OPEC+ glasao je o povećanju proizvodnje za oko dva milijuna barela dnevno od kolovoza do prosinca i o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjeseci, do kraja iduće godine. Ova pozicija trenutno podupire cijene nafte, ali što dulje bude trajala, to su veće šanse da ćemo svjedočiti intervenciji niza svjetskih sila, poput SAD-a, budući da svijet trenutno najviše brine inflacija i rast cijena goriva. Više cijene naftnih derivata usporavaju gospodarski oporavak jer posljedično donose rast cijena roba i usluga.

Rast potrošačke inflacije u Hrvatskoj

Potrošačka inflacija u Hrvatskoj u svibnju se, za razliku od mnogih zemalja u kojima se još malo ubrzala, zadržala na travanjskoj stopi od 2,1%, s tim da je prosječna za prvih pet mjeseci gotovo upola manja. Istodobno su proizvođačke cijene industrije ubrzale rast. U odnosu na travanj porasle su 0,9%, a na godišnjoj razini veće su 7,6%, a u ožujku godišnji je porast iznosio 5,8 posto, pokazuju najnoviji podaci DZS-a.

Uz najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) neki su analitičari primijetili da je 7,6% najviša godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena unazad gotovo deset godina. U najvećoj mjeri to je posljedica rasta cijena energije. Cijena nafte na tržištu trenutno je na oko 75 dolara za barel, što je 40-ak posto više nego početkom godine. Isključi li se energija, godišnji rast proizvođačkih cijena kod nas je u svibnju iznosio znatno manjih 1,3%.