Vlada je danas odlučila da zastaje s otkupom Ine od MOL-a zbog novih pravnih okolnosti nastalih nakon presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija. Vlada je odlučila pokrenuti reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. i nastavlja s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem. Država je arbitražu s MOL-om pred UNICTRAL-om izgubila i to dobrim dijelom zato što je tužbu temeljila na premisi o kaznenom djelu. Vlada je naime, u četvrtak zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. te da nastavi s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem. 

Sudska borba

Vlada je primila na znanje Informaciju o pravnim mehanizmima utvrđenja ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i Ugovora o plinskom poslovanju od 30. siječnja 2009. godine, koju joj je dostavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ujedno je zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da radi utvrđenja ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara i Ugovora o plinskom poslovanju (oba potpisana 30. siječnja 2009.), poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom u ime Republike Hrvatske, a protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). 

Ministarstvo gospodarstva će, prema današnjem Vladinom zaključku, nastaviti i s aktivnostima sudjelovanja Republike Hrvatske u arbitražnom postupku koji je MOL 2013. godine pokrenuo pred ICSID-jem. MOL je tu arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) pokrenuo radi zaštite svojih ulagačkih prava.Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da se postupak protiv Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim dioničara i Ugovora o plinskom poslovanju, pokreće jer Vlada smatra da "zbog novih presuđenih okolnosti na Vrhovnom sudu" takvi ugovori ne mogu opstati. 

Ćorić: Nije bilo dogovora o cijeni dionica

Ministar Tomislav Ćorić je naglasio da se s Mađarima kontinuirano komuniciralo o cijeni otkupa njihovog udjela u Ini. 'Nismo uspjeli doći do odluke o otkupu. Zastajemo s tim procesom do konačne odluke švicarskog suda', rekao je Ćorić. Rok za podnesak je 8. veljače 2022. godine. Nije htio otkriti koliko je nudila Hrvatska, a koliko tražila Mađarska. 'Time bi možebitno utjecali na cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi', objasnio je. Na pitanje je li to samo kupovanje vremena, rekao je da nije riječ o manevru. 'Hrvatska je za realnu otkupnu cijenu mađarskog udjela u Ini imala novac. Ovo je rezultat nastanka novih okolnosti za koje držimo da su u stanju izmijeniti našu poziciju', kazao je Ćorić, dodajući da Hrvatska traži mogućnost novog arbitražnog postupka, ovisno o tome kako će reagirati švicarski sud, piše Tportal. 

Rekao je arbitraža u SAD-u ne može utjecati na arbitražu u Švicarskoj. 'Obavijestili smo arbitre u Washingtonu o presudi Vrhovnog suda. Vjerujemo da će oni u narednim mjesecima donijeti konačan pravorijek', rekao je Ćorić. U MOL-u kažu da se ugovor iz 2009. ne može poništiti, a Ćorić kaže da Hrvatska poduzima sve što je moguće, jer joj je pozicija sad znatno bolja. Bilo kakvo poništenje ugovora može se pokrenuti jedino pred međunarodnom arbitražom.