Vlada je danas na telefonskoj sjednici donijela Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru INA-e da za člana Uprave imenuje mr. sc. Marina Zovka, ekonomista po struci s višegodišnjim iskustvom u upravljanju, koji je trenutačno član Uprave Plinacra. On bi tu funkciju trebao obnašati do provedbe javnog natječaja za imenovanje članova Uprave, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci. 

U postupku odabira kandidata konzultirano je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je na temelju zahtjeva i dostavljene dokumentacije, sukladno članku 23. stavku 6. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dalo svoju suglasnost, izvijestila je Vlada

Podsjećamo, Vlada je prošli tjedan predložila tri nova člana Uprave INA-e: Miroslava Skalickog, dr. sc. Hrvoja Šimovića te Emanuela Kovačića koji je obavijestio Vladu da odustaje od predložene kandidature iz osobnih razloga. 

Miroslav Skalicki iskusni je menadžer s, među ostalim, bogatim iskustvom rada za energetsku kompaniju Shell, a dr. sc. Hrvoje Šimović redoviti je profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 


Kandidati MOL-a

Ta trojica kandidata trebali bi zamijeniti dosadašnje članove Upravnog odbora Niku Dalića, Barbaru Dorić i Darka Markotića. Oni bi, naime, na sjednici NO-a koja se, prema najavama, održava sutra trebali biti razriješeni tih dužnosti. 

Valja naglasiti kako je i mađarska naftna i plinska kompanija MOL predložila svoje nove kandidate. 

Prema prijedlogu, javljaju mediji, novi kandidat za predsjednika Uprave INA-e je Péter Ratatics, a članovi Uprave Krisztian Pulay i Berislav Gašo.

Dosadašnji članovi Uprave s mađarske strane Ferenc Horváth i József Simola su podnijeli ostavke sredinom rujna. Također, Sándor Fasimon je NO-u ponudio ostavku na mjesto predsjednika Uprave INA-e nešto ranije u rujnu.